Budova centrální požární stanice HZS v Plzni získala Cenu Hanuše Zápala

20. říjen 2006

Budova centrální požární stanice Hasičského záchranného sboru v Plzni architektů Václava Ulče a Radka Dragouna získala v Plzni Cenu Hanuše Zápala. Cenu pojmenovanou po významném plzeňském architektovi dostali autoři za nejzajímavější stavbu postavenou v Plzni v období 1990 až 2005.

Dnes mnohem více lidí, než dříve, ví, že Hanuš Zápal je nejvýznamnější regionální architekt z období mezi dvěma světovými válkami. V Plzeňském kraji je velké množství jeho staveb - v Plzni je to třeba tzv. Mrakodrap na Americké třídě, dnešní Lékařská fakulta na Karlovarské třídě naproti Procháskově ústavu, navrhoval ale také třeba náhrobek Karla Klostermanna nebo kostelík Českobratrské církve husitské v Kralovicích apod. Vedle novostaveb byla Zápalovým celoživotním dílem a láskou Mariánská Týnice, kterou zachránil - a z níž ho v dobách raného komunismu vyhodili tamní hurá budovatelé. Ale nebýt Hanuše Zápala, barokní skvost Mariánská Týnice by dnes existoval pouze jako ruina.

Hasičská stanice

Plzeňský primátor vyhlásil cenu na konci června, porotě se od veřejnosti i odborníků sešly téměř tři desítky návrhů. Byly mezi nimi rekonstrukce i stavby obytných, administrativních i firemních budov, komplexy rodinných domů a bytových zón, stavba fakulty elektrotechnické, kaple v meditační zahradě, nová budova meteorologické stanice, banka a další. Stavba hasičské stanice porotu oslovila nejvíce, protože je podle ní důkazem souladu funkce a výrazu stavby.

Předsedající poroty Vlado Milunič řekl, že i vítězné realizace centrální požární stanice porota hodnotila zejména bohulibou náplň a společenskou prospěšnost samotného zařízení, které nevystavovalo na odiv množství finančních prostředků do stavby vložené. Podle členky poroty Pavly Kordovské je stavba kombinací racionální účelové stavby s mírně hravým soudobým detailem, vyznačuje se i zvládnutým technickým a technologickým řešením.

Hasičská stanice Plzeń-Košutka

Stavba požární stanice na konci města směrem na Karlovy Vary se začala stavět v prosinci 2001, v roce 2004 ji začali používat profesionální hasiči. Je orientována na jih a její dominantou je cvičná věž. Nízkou horizontální část tvoří garáže a technické zázemí. Část třípodlažní budovy slouží pro provoz hasičů, v areálu je tělocvična s krytou lezeckou stěnou, venkovní závodní dráhy, hřiště, heliport a další prvky. Dispozičně i technicky jde o velmi složitý komplex, který spojuje prvky průmyslového provozu s ubytováním, školícím centrem a krizovým řízením.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu