Vítězství v tvorbě soch z písku patří studentům

18. září 2006

Dvojčlenné týmy studentů střední uměleckoprůmyslové školy Zámeček v Plzni získaly první tři ceny plzeňského sympozia v tvorbě soch z písku. "Plzeňské pískování" se konalo letos poprvé a probíhalo v parku U Ježíška paralelně s mezinárodním festivalem Divadlo. Sochaři proto tvořili svá díla na téma Život a divadlo. Studenti ve čtyřdenní soutěži pokořili zkušené české i zahraniční výtvarníky. První místo získali Marek Škubal a Jan Trefil za třímetrovou sochu svérázně znázorňující diváky.

"Do poslední chvíle jsme to nečekali, nemáme s takovými soutěžemi žádné zkušenosti. K tomu, že všechny stupně vítězů obsadili studenti školy, nemáme slov," řekl arek Škubal. Druhé místo obsadila dvojice Vojtěch Klásek a Vojtěch Soukup, třetí místo Jakub Neliba a Jakub Vainar. Jejich Hamlet získal i diváckou cenu.

Logo

Studenti jsou žáci duchovního otce sympozia sochaře Františka Bálka. Bálek měl z jejich úspěchů radost. "Je vidět, že měli tvrdou přípravu," usmíval se potěšeně.

Sochy zůstanou na prostranství tak dlouhou, dokud se nerozpadnou nebo je vandalové nezničí. "Do dneška jsme sochy hlídali, ale teď už zůstanou bez dozoru. Nějaké pokusy o poničení soch jsme už zaznamenali," uvedl Bálek.

Logo

Soutěžilo deset týmů, každý měl k dispozici 30 tun kvalitního písku. Hlavním organizátorem je výtvarník a pedagog Bálek. Má velké zkušenosti ze zahraničních soutěží v tvorbě z písku a ledu. Přivezl z nich nejednu trofej, naposledy v srpnu třetí místo ze stavění pískových soch v Petrohradě. Doufá, že se sympozium stavění soch z písku stane v Plzni tradicí.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu