Burma Jones: Samba v kapkách deště

Vydali 5 alb a přesto je jejich jedinou dobře známou písní pouze Samba v kapkách deště. A to je velká škoda, plzeňská skupina Burma Jones si rozhodně říkala o další, vždyť v dobách své největší slávy hrála jako z pohádky, měla obrovský autorský potenciál a její frontman, zpěvák Bohouš Josef, byl pódiovým tahounem, jakého by si přála každá kapela.

V létě 1990 se sešli dva bývalí plzeňští spoluhráči: zpěvák Bohouš Josef a kytarista Vašek Křivanec, aby založili novou kapelu. Václav Křivanec, milovník knihy Spolčení hlupců, přinesl pro kapelu název, jednou z postav tohoto románu je totiž i věčně nevrlý a do dýmu zahalený černoch Burma Jones. O rok později natočila tato pětičlenná parta v Českém rozhlasu Plzeň svůj první snímek, za který získali cenu Zlatý Ambrož časopisu Filip pro –náctileté.

Rok hráli v klubech, až přišla možnost natočit první album. Vyšlo na jaře roku 1993 s názvem "Everybody's dancing" s velkým hitem "Samba v kapkách deště". Burma Jones dostala cenu Gramy ´93 jako objev roku a Bohouš Josef nominaci na zpěváka roku. Kapela natočila k této písni i videoklip, který se poměrně často objevoval na televizní obrazovce v celé republice.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.