Butterfly, má Butterfly

Před padesáti lety, v roce 1971, letěla světem píseň s názvem Butterfly. Neminula ani naše luhy a háje a její interpret Jiří Štědroň s ní slavil velký úspěch.

Danyel Gérard je francouzský popový zpěvák a skladatel. Narodil se arménskému otci a italské matce, vyrůstal v Riu de Janeiru v Brazílii, pak se vrátil do Paříže a stal se sbormistrem v katedrále Notre Dame. Snažil se prorazit v populární hudbě. Jeho mezinárodní průlom přišel v roce 1971 s písní Butterfly. Byla úspěšná v celé Evropě, na první místo žebříčků dosáhla v Německu, Švýcarsku, Švédsku a Francii. Danyel Gérard v ní zpívá: vím, že mě stále miluje, tato dívka, kterou jsem přezdíval motýl, můj motýli. Za měsíc se vrátím, můj motýli, blízko tebe zůstanu.

Ještě v tomto roce, v roce 1971, ji ještě než na tři roky vstoupil do hudební skupiny Ústředního výboru Socialistického svazu mládeže Plameny, u nás nazpíval Jiří Štědroň, který pochází z významného muzikantského rodu, otec Jan Štědroň byl violista a vyučoval na brněnské konzervatoři. Jiří Štědroň se v sedmdesátých a osmdesátých letech snažil stát se jedním z našich nejoblíbenějších zpěváků, bohužel až na vrchol se nikdy nedostal. Po revoluci začal podnikat, svět populární hudby úplně opustil. V roce 2000 se ale na pódia vrátil, zjistil totiž, že není podnikatel. Stal se členem Divadla Karlín a divadla Semafor.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio