Byla objevena nová historická osobnost - Bušek III. z Velhartic

8. červenec 2022 08:36, aktualizováno

Historikovi Janu Kiliánovi se díky práci na knize Dějiny Velhartic podařilo objevit dosud zapomenutou a nikde nezmiňovanou historickou osobnost – Buška III. Stejně jako jeho otec i děd, sloužil Bušek III. českému králi a římskému císaři Karlu IV.

Kniha Dějiny Velhartic

Bušků z Velhartic bylo víc. Bušek starší, Bušek mladší a teď se dokonce podařilo objevit i Buška III. „Bušek III., syn Buška II. z Velhartic, byl vrchností na Velharticích v letech 1360 - 1370. V roce 1367 nahradil svého zesnulého strýce Ježka z Velhartic ve funkci dvorského maršálka,“ přečetl z nové knížky Dějiny Velhartic předseda spolku Hrad Zdeněk Svoboda. Bušek III. připravoval také druhou korunovační jízdu Karla IV. do Říma.

Kdo je Bušek starší, mladší a Bušek III.?

Bušek z Velhartic, označován jako starší, pomáhal markraběti Karlovi upevnit jeho královskou moc a finančně ho zabezpečit. Bušek mladší místo po svém otci převzal a zastal úřad komořího, tedy jakéhosi ministra financí. Bušek III. měl na starosti organizaci a správu královského dvora. Byl zaznamenán jako dobový švihák, který chodil oblečený podle nejnovější módy.

Velhartice

S novou historickou postavou spjatou s hradem Velhartice se na hradě smířili velmi rychle. „Jsme zvyklí na dva Bušky a nějak nám uniklo, že některé věci datově nesedí,“ vysvětlil někdější kastelán Petr Mejstřík. V expozicích hradu se nově nalezená postava promítla téměř okamžitě.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio