The Byrds: Mr. Tambourine Man

13. červenec 2022

Písnička Mr. Tambourine Man byla během let nahrána mnoha umělci v různých jazycích. Včetně nejméně třinácti verzí, nahraných hned v době jejího vzniku v roce 1965.

Na začátku šedesátého čtvrtého roku vyrazil zpěvák a skladatel Bob Dylan na monstrózní cestu vlakem, na které ho doprovázel početný štáb a kterou platil z vlastní kapsy, i když pod výdaji byla podepsána produkční společnost, kterou založil. Vzhledem k tomu, že se jednalo pouze o trojici koncertů, se celá akce zdála být podivnou. Neobstálo ani tvrzení, že v médiích a prodejnách desek bude propagovat své nové album. Dylan sám mluvil o tom, že už má dost folkové komunity, která sice zpívá o svobodě, je ale svázána spoustou pravidel. A tak se chce věnovat jiným věcem.

Dalším důvodem bylo tvrzení, že se vydává po stopách Jacka Kerouaka, jak to slavný beatnický spisovatel popsal v románu Na cestě. Dnes se všeobecně soudí, že výlet znamenal pro Dylana mystické nasměrování. Jisté ale je, že v té době vznikla jedna z nejslavnějších skladeb 20. století – Mr. Tambourine Man. Písnička měla význam pro další vývoj hudby. Dylanova verze byla nahrána v lednu 1965 a už v dubnu vznikl debutový singl kapely The Byrds s touto skladbou. Píseň dala také název debutovému albu kapely, které vyšlo v červnu 1965.

Úspěch singlu Mr. Tambourine Man odstartoval rozmach folk rocku a byl také prvním hitem tohoto nového žánru. Byl nahrán ještě mnoha dalšími interprety, ale verze Byrds se všeobecně považuje za nejvyvedenější.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio