Byrds: Turn, Turn, Turn

V lednu zemřel ve věku 81 let po dlouhé nemoci jeden z legendárních muzikantů naší doby, zpěvák a kytarista americké skupiny Byrds David Crosby.

Na začátku druhé poloviny 60. let vzniklo na scéně moderní hudby mnoho pozoruhodných projektů. V tomto období trhal pouta svazující hudbu Bob Dylan takovým tempem, že mu nikdo nestačil. Beach Boys se alby Today a Pet Sounds katapultovali do první ligy. O Beatles se díky albům jako Revolver a Klub osamělých srdcí seržanta Pepra začalo mluvit jako o živoucích legendách. A kapela Byrds se stala první americkou skupinou schopnou jejich nadvládě čelit.

Jedním ze zakládajících členů byl zpěvák a kytarista David Crosby. A právě v r. 1965 nahráli Byrds své první album Mr. Tambourine Man. Ale vzhledem k tomu že se názory na to, jak dělat muziku stále víc a víc hrotily, už o rok později došlo k odchodu nejdůležitějšího autora skupiny Gena Clarka. To byla pobídka pro Crosbyho autorský talent. Svůj um vložil do pěti alb skupiny Byrds, ale už v r. 1968 založil s dalšími špičkovými vokalisty hudební těleso, které se zapsalo do dějin moderní hudby pod názvem Crosby, Stills and Nash. Nástup byl vskutku raketový, neboť hned po vydání debutového alba získali cenu Grammy. Za léta aktivní činnosti si vysloužili nejen obdiv a slávu, ale též množství různých ocenění. Díky tomu se David Crosby mohl pochlubit dvojím uvedením do rokenrolové síně slávy. Jako člen Byrds a jako součást formace Crosby, Stills and Nash. Sólově natočil také šest svých alb.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio