Bytový dům v Plzni na Slovanech získal zpět domovní znamení, vzniklo na 3D tiskárně

20. únor 2024 10:45

Na bytový dům v Blatenské ulici v Plzni na Slovanech se vrátila domovní znamení. Ornamenty v podobě vlaštovek, lachtanů, býka a kočky před několika lety ukradli zloději kovů. Obyvatelé domu se nakonec shodli, že nechají znamení obnovit.

Vlaštovky, lachtani, býk a kočka. To jsou motivy domovních znamení, která od začátku 60. let zdobila vchody bytového domu v Blatenské ulici v Plzni na Slovanech. Jejich autorem je sochař Břetislav Holakovský, který mimo jiné vytvořil sousoší medvědů v plzeňské zoo. Původní znamení z bronzu před lety ukradli zloději kovů. Teď se zvířata podařilo vrátit na původní místo. Už se ale nejedná o tepané ornamenty, znamení vznikla pomocí moderních technologií.

„Domovní znamení jsou nově vyrobena z plastu na 3D tiskárně. Vytiskly se malé díly, ty se slepily dohromady, vykytovaly a vybrousily – jsou za tím asi dva měsíce práce,“ popisuje člen výboru sdružení majitelů bytů Jindřich Křivka. Celková cena se vyšplhala na 95 tisíc korun, na výrobu přispěl městský obvod Slovany.

Domovní znamení se do Blatenské ulice se vrátila v podstatě díky shodě náhod. „Moje dcera chodila poblíž do školky,“ vypráví Jindřich Křivka. „Její spolužák byl synem architekta Petra Domanického, s nímž jsem se potkal a při té příležitosti se zmínil, že bydlím v Blatenské ulici. Pan architekt si povzdechl, jaká je škoda, že odsud zmizela domovní znamení, a pak řekl, že má nafocené podklady k původní podobě, což nám posloužilo při obnově.“

Dle historika architektury Petra Domanického domovní znamení vznikla během jedné etapy výstavby slovanského sídliště. Architekti a umělci se tehdy snažili alespoň vchody do domů, které všechny vypadaly stejně, něčím odlišit. „Nová znamení vytvořená na 3D tiskárně vidím jako malý zázrak. Na první pohled člověk ani nepozná, že nejsou původní, navíc použitý materiál nebude lákat ke krádeži.“

Další domovní znamení na Slovanech zmizela pod zateplením domů. Dochovala se jen některá, ta jsou ale malovaná nebo se jedná o mozaiky.

autoři: Veronika Krátká , Alice Baumruková Kotylová
Spustit audio