Památky Plzeňského kraje hlásí velký zájem o letní brigádu

24. červenec 2024 18:05

Brigádníky? Máme. Tohle může hrdě prohlásit velké množství kastelánů a správců památek Plzeňského kraje.

Pohráváte si s myšlenkou, že byste přes léto zkusili brigádničit jako průvodce na některé z našich památek? S největší pravděpodobností už budete mít smůlu. V letošní sezóně totiž mělo v Plzeňském kraji takový nápad víc lidí než obvykle. 

Abnormálně velký zájem o brigádu popisuje Elen Demeterová z hradu Velhartice i třeba kastelán zámku v Chudenicích Ludvík Pouza. „Zájemců bylo dokonce tolik, že jsme některé museli odmítnout. Hlavní turistickou sezónu máme plně obsazenou, a to jak na Starém Czerninském zámku, tak na nedaleké rozhledně Bolfánek. Brigádníci pocházejí z řad studentů, ale letos se objevili i pracující hledající přivýdělek.“

Podobně jsou na tom i hrady Kašperk a Rabí, kde si mohou ze zájemců o pozici průvodce vybírat ty nejzdatnější. Ani klášter v Plasích nemá o brigádníky nouzi. „Obvykle u nás působí 15 až 20 průvodců a ti se střídají. Během roku také zaučujeme vždy jednoho nováčka nebo dva, o které se pak rozroste náš tým,“ prozrazuje zástupkyně kastelána kláštera Monika Tuková.

V Manětíně a Zbirohu brigádníci chybí

Odlišná situace panuje na zámku Manětín, tam by brigádníků uvítali více. Dle kastelána si zaměstnanci a stávající brigádníci vystačí při běžném provozu zámku, ale při větších akcích by se hodilo více pomocníků. Navíc během sezóny se stálí zaměstnanci nestíhají věnovat potřebné rekonstrukci prostor.

Ani zámek Zbiroh na Rokycansku nepřekypuje průvodci, zde je ale důvodem spíše pozdě provedený zájem. „Letos bychom využili více brigádníků, nicméně práce průvodce je poměrně náročná a vyžaduje přípravu už od jara. Pokud se tedy někdo přihlásí v červnu, už se dostatečně nachystat nezvládne,“ uvádí vedoucí pokladny zámku Jana Štíchová.

autoři: Kateřina Dobrovolná , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio