Bývalá tachovská továrna se promění na depozitář Muzea Českého lesa

22. duben 2024 14:23

Před sto lety to byla továrna s perleťářskou výrobou. Teď se výstavní budova u řeky Mže v Tachově stala novým muzejním depozitářem.

Na začátku 20. století v továrně zpracovávala perleť rodina Adlerova a vyráběly se zde převážně knoflíky. Továrna se udržela až do velké hospodářské krize. V roce 1936 ji koupili židovští majitelé. Ti odešli v roce 1938 a prostor zabavila německá říše. Nejpozději v roce 1953 se zde nacházela zemědělská mistrovská škola a tradice zemědělských učilišť na tomto místě pokračovala až do 90. let 20. století.

Budovu teď vlastní Plzeňský kraj a její provoz převezme Muzeum Českého lesa. To si ke svým letošním 70. narozeninám nadělilo nový depozitář, který v tamních prostorách vzniká. Za přestavbu a vkusnou obnovu historické bíločervené fasády zaplatil Plzeňský kraj zhruba 28 milionů korun. Ve zdejších bývalých třídách budou nyní uschované muzejní sbírky, najdeme zde konzervátorskou dílnu, v bývalé kuchyni by měla probíhat hrubá očista exponátů a jídelna se promění na prostor pro pořádání společenských akcí.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy