Bývalý lágr Svornost u Jáchymova vydal nečekané svědectví

2. červen 2015

Pracovníci krajského muzea objevili v místech bývalého lágru Svornost u Jáchymova podzemní zamřížovanou místnost. Z předběžného výzkumu vyplývá, že by mohlo jít o pozůstatek takzvané korekce, tedy táborového vězení pro takzvané mukly.

Podle ředitele krajského muzea v Sokolově Michaela Runda by to mohl potvrzovat charakter místnosti, včetně zamřížovaného okna. „Zkoumáme za pomoci pamětníků a historiků, jestli jde opravdu korekci. Umístění místnosti tomu ale nasvědčuje,“ říká Rund.

K nálezu došlo nečekaně. Při likvidaci náletů v místech bývalého lágru.

„Ještě před několika dny tady byl pouze malá dírka. Tu jsme pak rozšířili a našli podzemní místnost. Vyčistili jsme ji a v nejbližší době ji zabezpečíme proti vandalům. V budoucnu bychom tam občas mohli zavést skupinu návštěvníků,“ dodává ředitel muzea Michael Rund.

Lokalitu bývalého lágru Svornost nad Jáchymovem čistí pracovníci muzea v rámci projektu financovaného z Regionálního operačního programu Severozápad. Do podzimu bude místo zaniklého tábora zbaveno náletových dřevin a lidé zde najdou symbolické zvýraznění vězeňských baráků.

Historici chtějí rovněž částečně obnovit takzvané Mathausenské schody, strážní věž a vstupní bránu do pracovního tábora.

Čtěte také

Současně s úpravami pokračuje stavba zázemí blízké šachty číslo jedna na dolu Svornost. Právě tady budou umístěny exponáty nalezené na území bývalých lágrů.

Šachta číslo 1 i bývalá Svornost leží na turistické trase nazvané Jáchymovské peklo. Trasa upozorňuje na utrpení bývalých politických vězňů v Krušných horách.

autor: zdt
Spustit audio