Carlos Santana slaví 75. narozeniny

20. červenec 2022

V odborné hudební literatuře je Carlos Santana hodnocen jako dvacátý nejlepší kytarista na světě. Narodil se v Mexiku a tamní hudba ve spojení s rockem se postarala o osobitý zvuk jeho kapely. A také o získání deseti cen Grammy. Hned jeho prvního alba se prodalo přes dva miliony.

Pokud byste na začátku 20. století shromáždili skupinu vážených odborníků na tehdejší populární hudbu a zeptali se jich, jak se podle jejich názoru budou právě ve 20. století vyvíjet písničky popového žánru, asi by vám odpověděli, že tón budou udávat evropské tančírny a kabarety. Dnes, o sto let déle, je jasné, že jejich prognóza byla mylná. Vývoj se totiž začal ubírat mnoha dalšími cestami. Právě v té době začaly do Evropy a vůbec celého světa pronikat muzika, která okouzlila lidi hlavně svým rytmem. Nejednalo se jen o jazz, ragtime a blues z USA, ale též o argentinské tango, brazilskou sambu, karibské calypso nebo mexickou cucarachu.

Právě spojení a opojení výše uvedenou muzikou se dostalo pod kůži v Mexiku narozenému Carlosi Santanovi. Ten už od patnácti let hrál v hospodách v Tichuaně. V r. 1966 se odstěhoval do San Francisca, kde ve španělské čtvrti založil skupinu Santana Blues Band. Pod zkráceným názvem Santana vystoupili v r. 1969 na festivalu ve Woodstocku a jejich hra je zaznamenána na trojalbu a také filmu z této události.  V té době vydal své první album Santana, které dva roky náleželo mezi pět nejprodávanějších desek. Jeho hudba, zvaná latin rock, byla uznávána pro svou živelnost a temperament. Svou roli hrál i způsob, jakým Carlos Santana hrál na kytaru. Skladba Smooth strávila v r. 1999 na prvním místě dvanáct po sobě jdoucích týdnů.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio