Carly Simon: You´re So Vain

25. červen 2023

Pokud bychom potkali zpěvačku a spisovatelku Carly Simon a nevěděli o koho jde, usoudili bychom, že to bude nějaká umělkyně. Nejen díky jejímu vzhledu, ale i díky rodinným poměrům, ve kterých vyrůstala.

Její otec byl spoluzakladatelem jednoho z největších vydavatelství na světě Simon a Schuster, které vydává ročně více než 2000 titulů. Celá rodina aktivně muzicírovala a tak mladá Carly založila se svou starší sestrou pěvecké duo, které účinkovalo v menších klubech, a které se po té, co se sestra vdala rozpadlo.

V r. 1966 strávila krátký čas ve Francii a po návratu do Ameriky se seznámila s manažerem Boba Dylana, který ji prezentoval jako ženského Dylana. Pro názorové rozdíly se rozešli a v r. 1971 se objevila ve filmu Miloše Formana Taking Off. V následujícím roce získala Carly Simon cenu Grammy jako objev roku a že bylo ocenění na místě, potvrzuje její celosvětově úspěšný hit You´re So Vain. U nás Carly Simon vešla ve známost nejvíce asi písničkou z filmové bondovky Špion, který mě miloval.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio