Čas pro podání přihlášek ke středoškolskému studiu se krátí. Odevzdat se musí do 1. března

Už jen necelé dva týdny zbývají žákům devátých tříd na volbu budoucího studia a povolání. Nejpozději prvního března musí odevzdat přihlášky na střední školy nebo učiliště. Udělat to můžou pomocí datové schránky, poštou nebo také přijít osobně. Přihlášky žáci většinou dostávají na svých základních školách tak jako v Plzni.

„Dostanete dvě přihlášky, a to kvůli tomu, že máte možnost podat si je na dva obory. Doporučuji si je víckrát okopírovat pro případ, když tam uděláte nějakou chybu, tak abyste si to mohli opravit. Případně není problém, nechat je ode mě dotisknout,“ vysvětlil deváťákům na 28. ZŠ v Plzni jejich třídní učitel Martin Řehák a dodal, že i přes covidová omezení udělali žáci maximum pro to, aby byli na přijímací zkoušky na střední školy dobře připraveni.

Například Střední škola a odborné učiliště v Horšovském Týně má pro žáky devátých tříd připraveno na nový školní rok přes 300 míst a přihlášky teprve sbírá. Jejich podání totiž často budoucí studenti nechávají na poslední chvíli.

„Máme takovou zkušenost, že teď je ještě příliš brzy. Zatím tu máme pouze zlomek předpokládaných přihlášek a není to vypovídající. Určitě nejvíce přihlášek přijde poslední týden, protože si to žáci vyřizují ve škole a potom ještě musí na lékařskou prohlídku, tak to nechávají vždy na poslední chvíli. Převis máme u předškolní a mimoškolní pedagogiky, protože o tento obor je velký zájem. Proto jsme se zřizovatelem kapacitu oboru navýšili. Je to o třicet míst více, než to bylo v loňském školním roce,“ doplnila ředitelka školy Miluše Fousová.

Plzeňský kraj navyšoval kapacitu

„Například na Střední průmyslové škole strojnické a Střední škole profesora Švejcara je to Pedagogické lyceum ze třiceti na šedesát míst a Sociální činnost z 30 na 60 míst. Z důvodu malého zájmu již nebude nabízen obor Čalouník na Střední průmyslové škole dopravní v Plzni, obor Krejčí na Integrované střední škole živnostenské v Plzni a obor Keramická výroba na Základní škole a Odborné škole v Horšovském Týně. Dlouhodobě je největší zájem u oborů s maturitní zkouškou. Je to Pedagogické lyceum, Zdravotnické lyceum, Ekonomické lyceum, Masér sportovní a rekondiční, Veterinářství a Informační technologie. U oborů s výučním listem jsou žádané obory Kadeřník, Truhlář, Cukrář, Instalatér a Elektromechanik pro zařízení a přístroje,“ vyjmenovala mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.

Uchazeči o denní studium na střední škole nebo učilišti musí podat přihlášky do 1. března.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio