Cascades: Rhythm Of The Rain

Skladba, kterou představujeme, je důkazem toho, že jeden šťastný nápad může vést ke složení písničky a zajistit muzikantům oblíbenost i po mnoha desetiletích.

Vzpomínáte na písničku Rhythm Of The Rain, kterou nazpíval v 90. letech Jason Donovan a velice úspěšně s ní bodoval v hitparádách? V originální verzi však skladba Rytmus deště, už na začátku 60. let obletěla celý svět a mohla se pochlubit milionovým prodejem. Vedle originálu a četných verzí v mnoha jazycích byla oblíbená snad v každé zemi na světě. Nejvíce asi ve Francii, kde ji zpívala Sylvie Vartanová a vynesla ji na první místo v hitparádě.

Původní verze však pochází od skupiny Cascades, která písničku uvedla na světovou hudební scénu krátce po svém založení v r. 1962. Pětičlenná kapela vznikla v kalifornském San Diegu a získala si dobrou pověst díky účinkování v místních tančírnách. Muzikanti v té době ještě chodili do školy, ale už si je vyhlédla známá gramofonová firma, se kterou podepsali smlouvu. Hudební styl skupiny Cascades navázal a byl součástí soft rockového stylu, tak typického pro západ Spojených států a hlavně pro dobu začátku 60. let. I když se v r. 1969 kapela rozpadla, hit Rytmus deště jim vydobyl místo v dějinách moderní hudby a je i po skoro šedesáti letech součástí hudebních archivů rádií na celém světě.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio