Cena chleba a pečiva půjde stále nahoru

16. březen 2022 12:03, aktualizováno

Pekařské výrobky čeká další růst cen. Důvodem je neustálé zvyšování nákladů na energie a vysoké ceny surovin.

Rostoucí ceny energií, surovin nebo pohonných hmot ženou vzhůru i náklady výrobců potravin. K těm se nově přidaly ještě pohonné hmoty a konflikt na Ukrajině. Některé pekárny na Domažlicku proto očekávají další zdražování během pár měsíců. „Ve výrobě jsme používali droždí dovážené z ukrajinského Lvova. Spotřebovali jsme 150 kilo týdně. Zatím nevíme, jaké bude kvalita jiného droždí, které nám přivezou,“ řekl Petr Kotačka ze staňkovské pekárny.

Bez ukrajinského droždí se nově musí obejít i pekárna v Bořicích na Domažlicku, kde vedoucí dělá Lenka Vondrovicová. „Droždí nedorazilo, protože se dodávka zasekla na hranicích,“ uvedla. Pekaři také musí reagovat na rostoucí ceny surovin, ze kterých pečou koláče, chleba a další pečivo. „Od ledna šlo vše nahoru, například mléčné výrobky, máslo od loňského listopadu podražilo o třetinu,“ vypočítala Vondrovicová.

Jak doplnil Petr Kotačka, zdražila se také mouka a vliv na cenu pečiva má i rostoucí cena pohonných hmot. „Bez rozvozu se neobejdeme,“ poznamenal. Obě firmy už plošně zdražily o 10 procent a dalšímu nárůstu cen se nevyhnou. V pekárně v Bořicích ale doufají, že i v létě si lidé budou moci dopřát tradiční pouťové koláče. „Na Chodské slavnosti jsme pekli 11 tisíc koláčů, v době covidu to bylo 7 tisíc," vypočítala vedoucí.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio