Centrum Plzně po roce znovu ozdobily barevné dobročinné lavičky

30. květen 2019 08:24

Lavičky pomalovali studenti plzeňské Střední odborné školy obchodu, užitého umění a designu v Plzni a zaplatili je sponzoři. Do Smetanových sadů před studijní a vědeckou knihovnu lavičky umístil Rotary Club Plzeň Beseda, a opět pomůžou potřebným.

„Funguje to tak, že studenti tentokrát z Nerudovky kreslí lavičky nebo dělají návrhy a sponzoři si potom lavičku koupí. Jedna stojí 25 tisíc korun. Výtěžek z prodeje laviček jde na dobrou věc,“ popsal Tomáš Raboch z pořádajího Rotary Clubu Plzeň Beseda.

Umělecky vybarvených laviček je letos 14, jejich sponzory a novými majiteli jsou firmy a další organizace, třeba plzeňská fakulta zdravotnických studií. Respektive její studenti, jak upřesnil děkan fakulty Lukáš Štich: „Studenti chtěli organizovat nějakou sbírku. Vzniklo to tak, že více studentů přispěje po malých částech na celou lavičku, což se jim povedlo. Doufám, že příští rok se to povede ve větším množství, každá fakulta třeba jedna lavička.“

Výtěžek z laviček letos podle Tomáše Rabocha z pořádajícího Rotary Clubu dostanou tři organizace. „V tuto chvíli konkrétně podporujeme projekty ProCit, Help me a Mamma help. Za 12 let se nám podařilo nashromáždit částku vyšší než dva a půl milionu korun. My garantujeme, že výtěžek, po pokrytí nějakých nákladů spojených s výrobou laviček, je 70 procent z nasbíraných peněz,“ vysvětlil Tomáš Raboch.

Má to smysl

Podle Ireny Vítovcové ze sdružení ProCit, které se věnuje autistům, pomohly peníze z laviček už v minulosti. „Nám asi před třemi lety pomohl výtěžek z prodeje laviček tak, že jsme mohli zaplatit speciální pedagožce, než naběhly dotace a neměli jsme vlastní zdroje. Lavičky nás vlastně zachránily, abychom mohli zaplatit odbornici, která se stará o více než 60 rodin, kde je dítě s autismem. Takže to opravdu má smysl,“ řekla Irena Vítovcová.

Za peníze z letošních laviček zaplatí sdružení ProCit rodinám s dětmi s autismem vzdělávací a sportovně-relaxační pobyty.

Pomalované barevné lavičky budou ve Smetanových sadech v Plzni celé léto. Potom si je sponzoři vezmou do svých firem a některé bubou třeba také v nemocnici.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio