Centrum stavitelského dědictví má novou výstavu o statice

9. červenec 2019 12:00

Statika hrou. Tak se jmenuje nová stálá expozice, kterou otevřeli v Centru stavitelského dědictví Národního technického muzea v areálu kláštera v Plasích na Plzeňsku.

Výstava Statika hrou je interaktivní a lidé se v ní dozvědí, jak je to možné, že dům stojí a nespadne. A sami si můžou na místě vyzkoušet něco postavit. Na panelech si přečtou, co vlastně statik dělá, jaká je náplň jeho práce a úloha při stavbě domu nebo co to znamená, když je stavební prvek tlačený, tažený či prohýbaný. 

Zaujmou rovněž ilustrace na panelech, které určitě osloví dospělé i děti. Návštěvníci se také mohou pokochat  modely různých staveb,  dokumentujících proměny budov v čase. Modely ukazují například konstrukce krovů Svatovítské katedrály od barokních až po kovový z 19. století. Skoro na každém panelu je možnost vyzkoušet si něco ze statiky prakticky.

Děti se pobaví, dospělí možná vyděsí

Děti si můžou postavit z molitanových cihel v reálné velikosti dům nebo jakoukoliv jinou stavbu a dokonce i funkční křížovou klenbu, která je vysoká zhruba metr a půl. Navíc se můžou díky počítačové simulaci  podívat na to, co se stane, když je krov zatěžovaný sněhem nebo větrem, než se úplně zbortí.

Leckoho může vyděsit velká váha, na kterou když si stoupnete, ukáže vysoké čtyřciferné číslo! Jde totiž o fyzikální vtip. Váha neměří hmotnost v kilogramech, ale měří to, jaké napětí na určitou plochu vyvolá naše tíha v Newtonech na metr čtvereční.

Unikáty a kuriozity

Podle autorů by výstava neměla urazit odborníky, ale ani odradit amatéry. Navíc podle vedení Národního technického muzea je jakožto jediná stálá expozice statiky zcela ojedinělá nejen z evropského, ale i světového hlediska.

K vidění je zde také původní historické ložisko z mostu přes přehradu Hracholusky na Plzeňsku. Před vstupem poutá pozornost červeně natřená část příhradové konstrukce bývalého stožáru vysokého napětí ze Škody Plzeň z dvacátých až třicátých let minulého století.

Nejvíc kuriózní je podle autorů expozice model celodřevěné lávky, kterou postavil v roce 1838 pražský tesař Michal Ranek a měla stát v Praze na místě dnešního Mánesova mostu. Neměla mít žádnou vnitřní podporu, měla být samonostná a podpíraná jen na obou březích Vltavy.  

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio