Cenu 1. června letos převzal Ivan Medek

2. červen 2005

Významný český novinář, kritik, novinář a bývalý vedoucí kanceláře prezidenta republiky Ivan Medek převzal v Plzni prestižní městskou Cenu 1. června. Ivan Medek je signatář Charty 77. V roce 1978 emigroval do Rakouska a pracoval pro rozhlasové stanice Hlas Ameriky a Svobodná Evropa. Ocenění, které uděluje Plzeň od roku 1993, převzal od primátora Miroslava Kalouse na slavnostním zasedání zastupitelstva. Cenu město uděluje lidem, kteří pomáhají šířit myšlenky demokracie, na památku událostí 1. června 1953, kdy se Plzeňané jako vůbec první vzepřeli komunistickému režimu po měnové reformě.

Medek je podle primátora nanejvýš vhodným a důstojným laureátem ceny. "Váš životní příběh odráží osudové okamžiky této země, vaše jméno je synonymem svobody, toho nejcennějšího, co člověk má," oslovil Medka Kalous.

Cenu získal letos osmdesátiletý publicista za své celoživotní postoje, boj proti diktatuře a útlaku a za novinářskou a zpravodajskou práci, zejména pro rozhlasové stanice Svobodná Evropa a Hlas Ameriky. Od něj se v listopadu 1989 veřejnost dozvídala z Vídně novinky o dění v Praze.

Logo

"Cena tím, že se váže k 1. červnu, je pro mě mimořádně důležitá," řekl Medek. Ocenění si podle svých slov váží už proto, že na rok 1953 má mnoho vzpomínek. "Obdivovali jsme tehdy Plzeňáky, kteří se jako jediní něco odvážili," uvedl muž, který se svým celoživotním zásadním protikomunistickým postojem nijak netají. Při reformě prý také rodina přišla o veškerý majetek, zůstal jen malý obrázek Antonína Slavíčka, Medkova dědečka. Když pak Medkova matka v listopadu zemřela, musela rodina obrázek prodat Vítězslavu Nezvalovi, aby měla na pohřeb.

Přestože si ceny mimořádně váží, odmítá velké oslavování své osoby. " To, co jsme dělali venku, jsme dělali jako svou povinnost a nikdo z nás nebyl sám. Sami jsme tu práci považovali za něco obyčejného," řekl o své rozhlasové práci v emigraci.

Cenu uděluje město lidem, kteří přispěli k prosazení hodnot demokracie, svobody a spravedlnosti a kteří obhajovali lidská práva a svobody. V minulosti ji dostali bojovníci proti komunistické totalitě, emigranti i cizinci, kteří poukazovali na porušování lidských práv v Česku. Patří ale i novinářům, kteří upozorňují na porušování lidských práv ve světě a bojují proti nesvobodě a diktatuře. Laureáty ceny jsou například publicista Pavel Tigrid, režisér Fero Fenič, polský historik a novinář Adam Michnik, francouzský politolog Jacques Rupnik, britský filozof Roger Scruton a novinář Jefim Fištejn. Získali ji i fotograf Jan Šibík a váleční zpravodajové Jaromír Štětina, Petra Procházková a Michal Kubal.

Logo
autor: lsm | zdroj: ČTK
Spustit audio