Ceny pohonných hmot klesají. Dopravní společnosti upravují ceníky

21. srpen 2022 22:00, aktualizováno

Cena pohonných hmot ovlivňuje fungování přepravních společností. Některé jsou nucené měnit ceníky každý měsíc, další vyčkávají. Zatímco v průběhu března se průměrná cena nafty vyšplhala k téměř padesáti korunám za litr, aktuálně zaplatí řidiči podle údajů společnosti CCS zhruba 42 korun a 50 haléřů.

Klatovská dopravní společnost Lorenc Logistic aktuálně se zhruba 2,5 tisíci zákazníků mění ceny svých služeb v závislosti na cenách pohonných hmot. Obchodníci musí každý měsíc se všemi zákazníky domluvit změnu výše palivového příplatku. „Náklady na palivo jsou zhruba 30 % z celkových nákladů silničních dopravních společností,“ vysvětlil majitel a jednatel společnosti Václav Lorenc.

Změny cen pohonných hmot mají na fungování společností minimální vliv. Vyšší náklady se díky palivovému příplatku přesouvají na zákazníka. Těch ale navzdory koronavirové krize nebo válce na Ukrajině neubývá. Dopravní společnosti se potýkají spíše s nedostatkem řidičů.

Některé firmy s úpravami ceníků vyčkávají

MK autodoprava ze Štěnovic patří mezi menší společnosti. Disponuje 14 auty a 9 zaměstnanci. Aktuálně má přibližně stovku zákazníků. Cenu dopravného měnila naposledy na jaře. Se svými zákazníky tehdy projednala navýšení cen, které bylo adekvátní ke zdražení nafty.

„Od té doby se cena nafty pohybuje nahoru a dolu, ale my držíme ceny, které jsme domluvili na jaře,“ sdělil spolumajitel firmy Miroslav Kornhefr. Tato strategie znamená, že v případě zdražení nafty vydělá firma méně a při zlevnění naopak. Přestože ceny nafty od začátku prázdnin klesají, s úpravou ceníku se ještě vyčkává.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio