Černošínská základní škola se může pochlubit úspěšným dopravním kroužkem

15. duben 2024 12:00

Základní škola v Černošíně na Tachovsku je známá především díky dopravnímu kroužku, který od druhé poloviny 90. let vede nynější ředitelka školy Naděžda Pézlová. Kroužek za dobu své existence vyhrál už hezkou řádku dopravních soutěží a v roce 2013 se s ním děti poprvé vydaly na mistrovství Evropy do Černé Hory. V tom samém roce bylo také vybudováno dopravní hřiště.

„Naše dopravní hřiště využíváme nejen k ježdění na kolech a poznávání značek, ale i na míčové hry. Většinou to spojujeme s programem v družině, kdy malujeme například přechody. Dále si s dětmi ukazujeme, jak máme správně chodit jakožto chodci, jaké zásady přecházení máme dodržovat, kdo jak má přednost apod.,“ uvedla vychovatelka školní družiny ZŠ Černošín Petra Rumlerová.

Děti mají i chodecký semafor

„V roce 1997, kdy jsem tady na škole působila ještě jako učitelka, jsem podědila dopravní kroužek. Nadchlo mě to a je to moje srdeční záležitost. Máme přenosné dopravní značky, které jsou výborné, protože můžeme měnit dopravní situace a děti na to musí umět reagovat. Máme zde také kola, která postupem času obměňujeme. Děti v rámci projektu získaly i chodecký semafor, který je pro ně jakousi zvláštností, protože tady v širokém okolí je nejbližší takový semafor ve Stříbře,“ popsala ředitelka školy Naděžda Pézlová.

Víc si můžete poslechnout v přiložené reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio