České motory budou pohánět vozidla v čínských dolech

19. duben 2006

Důlní vozidla v čínských povrchových dolech budou mít trakční motory z plzeňské Škody Electric. Zakázku na 80 motorů za 107 milionů korun získal podnik od americké firmy Terex, která je výrobcem kompletního důlního vozu s kapacitou 360 tun pro oblast Šen-chua. První kusy odešle plzeňský podnik letos v listopadu a všechny dokončí do června 2007.

Jak uvedla mluvčí mateřské Škody Holding Radka Pistoriusová, je to první dodávka motorů o výkonu 1044 kilowattů přímo firmě Terex. Předchozích 55 kusů dodávala Škodovka ve spolupráci s další americkou firmou Power Inverters.

Podnik, který je jediným českým výrobcem trolejbusů, dodává motory také kanadské firmě Bombardier Transportation. Výsledkem dlouhodobé spolupráce je kontrakt uzavřený na přelomu let 2005/2006 na dodávku 28 motorů vlastní konstrukce pro lehké metro. Jsou určeny pro mexické město Monterrey a letos jich firma dodá 16 včetně prototypu. Ten projde zatěžkávacími zkouškami ve švédském Västeras. Motory mají speciální konstrukci, která zabezpečí spolehlivý provoz i při okolních teplotách 50°C, které v horkém létě nejsou v Mexiku výjimkou.

Logo

Škoda Electric je jediným českým výrobcem trolejbusů a je významným dodavatelem trakčním motorů a pohonů pro lokomotivy, trolejbusy, tramvaje, metro, příměstské vlakové jednotky a důlní vozidla. V současné době má 518 zaměstnanců.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio