Česko má za sebou rok očkování proti koronaviru. V Plzeňském kraji dostalo vakcínu 75 procent obyvatel

V Česku se už rok očkuje proti koronaviru. Vakcínu dostávali nejdřív senioři a zdravotníci a postupně se k nim přidali i další skupiny obyvatel. Naposledy se očkování umožnilo dětem od pěti let. Zájem během roku kolísal. V Plzeňském kraji v současnosti funguje 13 očkovacích míst.

Jako poslední se letos v listopadu otevřelo očkovací centrum v bývalém obchodním domě Prior v Plzni nedaleko hlavního vlakového nádraží. Zřídila ho EUC Klinika Plzeň ve spolupráci s Plzeňským krajem a v případě zájmu může naočkovat až 800 lidí denně, kteří tam můžou chodit bez registrace. Počátky očkování před rokem ale nebyly snadné, vzpomíná ředitel EUC kliniky v Plzni Jan Šlajs.

„Nabíhalo bohužel hrozně pomalu, protože byl nedostatek vakcín. Bylo málo informací o tom, jakým způsobem se budou distribuovat a stále se měnily podmínky, které jsme měli k tomu, abychom mohli tu naši práci vykonávat. Na začátku byla ta práce hezká. Zaujalo mě, kolik lidí bylo hodných, trpělivých a milých. Lidé to očkování chtěli, protože věděli, že je to pro jejich dobro. To se ale časem bohužel změnilo,“ podotkl Jan Šlajs.

I přesto počet očkovaných v regionu stále roste a v současnosti má za sebou dokončené očkování oběma dávkami už přes 360 tisíc lidí. „Musím říct, že mám velkou radost z toho, že proočkovanost v našem kraji dosahuje už 75 % u občanů nad 19 let, více jak devadesát procent u klientů z pobytových sociálních služeb a proočkován je také velký počet zdravotníků,“ potvrdila hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Rekord padl v červnu

V současné době je v provozu celkem 13 očkovacích míst a do očkování se zapojila i více než polovina všech praktických lékařů z regionu. „Aktuálně očkujeme zhruba do pěti tisíc osob denně, týdně je to 28 000. Rekord v naše kraji padl 30.6., kdy jsme v našem kraji naočkovali sedm tisíc lidí,“ doplnila Ilona Mauritzová.

Mezi očkovanými převažují třetí dávky a ode dneška si pro posilující vakcínu můžou dojít i lidé starší 30 let. „Zejména u těch třetích dávek evidujeme extrémní každodenní nárůst, kdy uvolňujeme zhruba tisíc slotů denně, takže přibližně do čtyř dnů od registrace odchází pacient s posilující třetí dávkou. Byli bychom moc rádi, kdy se přihlásili i ti, co ještě očkovaní nebyli,“ uzavřel ředitel EUC kliniky v Plzni Jan Šlajs.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související