Český les si osvojuje metodu Leader

Takzvané místní akční skupiny s různými názvy vznikají v Plzeňském kraji. Využívají principu metody Leader, nejsou protikladem k místní samosprávě, naopak vhodně ji doplňují v úsilí o obnovu a rozvoj obcí. Jejich zakladatele ale v současné době motivuje především vyhlídka získání evropských peněz.

Místní akční skupiny musí zahrnovat ucelené území venkova, ve kterém žije nejméně deset tisíc, nejvíce pak sto tisíc obyvatel, podmínkou je hustota nižší než 120 obyvatel na kilometr čtvereční a město, které je členem MAS, musí mít méně než 25 000 obyvatel. Z hlediska právního postavení připadá v úvahu obecně prospěšná společnost nebo občanské sdružení. Mezi členy nesmí převažovat komunální sféra, to znamená obce. Jinak řečeno, na rozhodovací úrovni MAS musí alespoň polovinu partnerů tvořit hospodářské a sociální organizace a sdružení. Leader je určen k provádění a financování projektů od místních neziskových i komerčních subjektů. V rámci schválené strategie je řídí, financuje i administruje sama místní akční skupina a nikoliv tedy nějaká státní agentura.

euro

V Plzeňském kraji už má s metodou Leader zkušenosti například MAS Pošumaví či Český západ. Ve stadiu osvojování zkušeností je nyní Český les, který zpracovává svoji strategii. V poslední době se oficiálně hovoří o přípravách při zakládání Mže a Sušicka, neoficiálně prý na Tachovsku a Domažlicku. To komplikuje život už rozjetým skupinám, protože se jim neustále mění členská základna. V metodě Leader totiž platí jednoduché a jasné pravidlo - každý může být zastoupený jen v jedné místní akční skupině. To sice chápou podnikatelé, ale těžko se to vysvětluje starostům kteří byli zvyklí ztotožňovat se hned s několika mikroregiony současně.

Zároveň je nutné, aby každý člen v místě podnikal nebo bydlel. Samozřejmě musí jít o oblast kompaktní, kterou něco spojuje. Něco víc než jen kružítkem vytýčené hranice. Nejlépe společná historie či krajinný ráz. V případě Českého lesa by to mohla být určitá značka výjimečnosti, odlišnosti.

vesnice

Evropská unie spolu s Českou republikou přispívá uvedeným útvarům už v první fázi na osvojování zkušeností. Ze Státního zemědělského intervenčního fondu získala tyto prostředky například MAS Český les, která působí od Klenčí až po Chodovou Planou a Rozvadov, šest set tisíc korun k tomu, aby seznámila veřejnost se svým působením, naučila se pracovat s myšlenkou Leader a svoji oblast propojila partnerskými sítěmi tak, aby každý nějakým způsobem profitoval jejího rozvoje. Skupina proto pořádá také častá setkání s veřejností. Nejbližší příležitostí, kdy se mohou lidé o působení MAS Český les dozvědět, je úterní dvouhodinový seminář v Poběžovicích, který začíná 25. dubna, v hotelu Hubertus, v 17 hodin. V programu je i připomínkování dokončované strategie. Další je pak ve stejný čas v Chodové Plané v hotelu U Sládka 23. května.

autor: Sylva Heidlerová
Spustit audio