Český registr dárců dřeně provedl šestistý odběr krvetvorných buněk

15. červenec 2016

Krvetvorné buňky pro pacienta s leukémií či jinou poruchou krvetvorby tento týden v Plzni daroval šestistý nepříbuzný dárce z Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD).

Registr vznikl v Plzni v roce 1992 a ke konci června evidoval 66 175 lidí ochotných kdykoliv darovat anonymně a bezplatně kostní dřeň pro záchranu života jiného člověka bez ohledu na národnost, pohlaví, věk, orientaci či vyznání. Krvetvorné buňky, které odebrali zdravotníci hematoonkologie plzeňské fakultní nemocnice, dostane pacient v zahraničí.

„Do registru jsem vstoupil zhruba před osmi lety, důvodem bylo onemocnění jednoho mého kolegy leukémií. Vstoupilo nás do registru víc najednou, abychom mu nějakým způsobem vytvořili podporu," říká devětatřicetiletý dárce Michal Kolář z Pelhřimova.

Pro kolegu tehdy nikdo z přátel vhodným dárcem nebyl, svého dárce ale nakonec našel. „Když člověk do registru vstupuje, tak si představuje, že se mu někdo ozve, že jednou bude moci někomu pomoci. To, že to bude po osmi letech, jsem nečekal. Člověk spíš jen doufá, protože ta pravděpodobnost je strašně nízká," dodal Kolář.


Český národní registr dárců dřeně loni získal 9 759 nových dárců, ke konci roku 2015 evidoval 61 737 dárců. Ke konci června bylo na celém světě přes 28 milionů dárců. Kromě ČNRDD existuje v ČR od roku 1991 ještě registr dárců krvetvorných buněk při IKEM, který má kolem 24 200 dárců.

Krevní dřeň se odebírá v narkóze přímo z pánevní kosti, nebo separací z krevního oběhu. V poslední době převažují odběry na separátoru. Dárce si vždy může způsob vybrat. Pět dní před odběrem na separátoru si musí píchat růstový faktor pro stimulaci krvetvorných buněk do periferní krve. Pátý den je napojen na separátor.

Zdravotníci mu napíchnou žíly na obou rukou. Z jedné proudí krev do přístroje, který si z ní vezme krvetvorné buňky a ostatní krev vrací do druhé ruky. Zhruba pět litrů krve, což je přibližně její průměrný objem v lidském těle, proteče ve sterilním prostředí separátorem za čtyři hodiny odběru asi třikrát. Do vaku se vyseparují v plazmě krvetvorné buňky.

„Necítím nic. Vpichy jsou bezbolestné jako při injekci a samotný průtok krve nijak necítím," uvedl Kolář. Jeho dřeň se bude muset dostat k příjemci do 48 hodin, při odběru z kosti by to bylo do 24 hodin. Pacient ji dostane do žíly jako transfuzi a krvetvorné buňky se samy usadí a začnou postupně fungovat. Zhruba za deset dní se to začne projevovat v krevním obraze.

autor: iko
Spustit audio