Cesta do pravěku? Stačí navštívit lom u Radnic

31. červenec 2021

Dnes se jedná o zatopený lom, který je využíván místními k procházkám i koupání. Význam lokality zvané Ovčín nedaleko Radnic na Rokycansku je ale daleko hlubší.

„Místo je významné ze dvou základních hledisek: prvně, že se zde těžilo černé uhlí povrchem. To nebylo před 30 lety běžné, těch míst na světě je velmi málo. Druhým unikátem jsou paleontologické nálezy, které právě z tohoto lomu pocházejí,“ uvedl vedoucí paleontologické sekce Západočeského muzea v Plzni Josef Pšenička, který od roku 2002 do roku 2009 paleontologické výkopy v lomu organizoval.

„Vždycky jsem říkával mým známým, že obdivují dinosaury z Mongolska a ze Spojených států, a přitom máme naprosto unikátní lokalitu s naprosto unikátními nálezy z daleko starší doby přímo tady přede dveřmi,“ řekl pracovník muzea.

A co že se nad Radnicku vlastně stalo? „Tady před 314 miliony let došlo k velké přírodní katastrofě. Představte si, že tady byla vegetace, lesy, běhala zde zvířata a najednou zhruba 200 km odtud explodoval supervulkán a ten materiál, popel, který produkoval právě tenhle vulkán, kompletně celou tu vegetaci i s některými živočichy zakonzervoval na celých 314 milionů let. A návštěvník, který toto místo navštíví, může nasát tu atmosféru, protože zde má ten prales zachován,“ popsal, k čemu došlo před dobou, kterou si neumíme ani představit, Josef Pšenička.

Během výzkumů se zde našlo mnoho nebývalých nálezů, a to v celosvětovém měřítku: „Jeden z naprostých unikátů je ohromná vážka, našla se zde vělká křídla, která měla přes 35 cm, takže si musíme představit, že ta samotná vážka mohla mít kolem 70-80 cm v průměru, takže to byl skutečně létající vrtulník. Je to jeden z mála nálezů takto velké vážky na světě. Našly se zde třeba také pavouci, kteří v té době pravděpodobně hodně dominovali tomu podrostu, a našla se zde největší větev jedné stromovité plavuně, která vůbec byla na světě nalezena, takže těch „nej“ pochází z tohoto lomu velké množství,“ sdělil Pšenička.

Lokalita zvaná Ovčín je tak trochu ukrytá a jedna z možných cest k ní vede z velké křižovatky přímo za městem Radnice. „Pokud dnes člověk navštíví ten lom, tak uvidí na jedné straně velkou černou šmouhu, což je zbytek svrchní radnické sloje a pod tím uvidí šedé jílovce, které reprezentují konečné stadium potápějícího se původního rašeliniště, a nad tím uvidí slepence pískovce, což byla další epizoda pohřbení původního pralesa,“ popsal podobu místa pracovník muzea.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio