Čeští pendleři se mohou nově testovat na hraničním přechodu Bayerisch Eisenstein

12. říjen 2020 07:00, aktualizováno

Na tři dny mají čeští pendleři, kteří jezdí za prací do Německa, k dispozici mobilní testovací stanici na covid-19 přímo za hranicemi v Bavorské Rudě. Testy v ní mají zdarma.

Testovací stanice na covid-19 na hraničním přechodu Bayerisch Eisenstein

Ode dneška se po tři dny mohou nechat stovky českých pendlerů zdarma testovat na covid-19 na hraničním přechodu Bayerisch Eisenstein (Bavorská Železná Ruda) na Klatovsku. Testovací stanice se nachází na parkovišti u bývalého bazénu. Lidé mohou přijet na testy od pondělí do středy v čase mezi 6. a  18. hodinou a to i bez předchozí registrace.

Testování Čechů financuje vládní obvod Dolní Bavorsko. Tento krok, který ještě žádný česko-bavorský přechod nezvolil, by měl ulehčit zahlceným testovacím kapacitám v ČR. Pendleři se mohou nechat otestovat i v Regenu, tam tedy až po předchozí online registraci. Informace o tomto odběrovém místě mohou zájemci nalézt webu zemského okresu Regen.

Testovací stanice na covid-19 na hraničním přechodu Bayerisch Eisenstein

Uchazeče hned po otestování pustí dál do Německa, s tím že mu výsledky pošlou. Němci testováni následně vyhodnotí, a v případě zájmu, ho mohou zopakovat. Pokud by se Češi nenechávali pravidelně dobrovolně testovat, musel by okres reagovat na obecnou vyhlášku, jako je tomu v sousedním okrese Cham, kde negativní testy z České republiky požadují.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio