Charita staví byty

Diecézní charita začala v Plzni-Koterově opravovat objekt, v němž budou ubytováni klienti charitního střediska pracovní rehabilitace. Jsou to především bezdomovci, kteří přicházejí z azylového domu svatého Františka. V objektu má vzniknout 11 malých bytů, společenská místnost, prádelna i hřiště. Klienti tam budou bydlet přechodnou dobu, zhruba jeden rok. Oprava by měla být dokončena v březnu příštího roku.

Plánované výdaje na rekonstrukci objektu jsou deset milionů korun. Více než sedm milionů korun je z fondů EU, o zbytek se dělí stát a město Plzeň.

Program pracovní rehabilitace v Diecézní charitě Plzeň existuje tři roky. Cílem je pomoci lidem, kteří mají problém najít práci a postavit se na vlastní nohy. Obnovují si tam základní pracovní návyky a spolupracují individuálně se socioterapeutem.

Úklid

Podle mluvčí charity Ireny Kastnerové, klienti například třídí a zpracovávají humanitární pomoc, stěhují nábytek v humanitárním skladu, vyrábějí papírové brikety, uklízejí tramvajové zastávky, uklízejí břehy řek v Plzni a podobně. Poté ti, kteří se osvědčili, nastupují do partnerských firem na jeden až tři měsíce. Pokud dělají práci dobře, nabídnou jim firmy trvalý pracovní poměr. Kapacita programu je nyní zhruba 16 lidí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio