Chata na Pancíři slaví 100 let. Složili se na ni turisté

1. říjen 2023 16:20, aktualizováno

Jedním ze symbolů Železnorudska je bezpochyby chata s rozhlednou na Pancíři. Ta právě v září slaví významné jubileum. Otevřena byla přesně před sto lety – 28. září 1923.

Václav Vetýška

Chatu najdeme ve výšce 1 214 metrů nad mořem, při dobré viditelnosti jsou z ní vidět i Alpy. Dostat se k ní můžeme pěšky nebo lanovkou. Postavil ji klub československých turistů. „V červnu 1923 se začalo stavět a za několik měsíců bylo hotovo. Náklady na vybudování se pohybovaly kolem 200 tisíc korun. Byla vyhlášena velká sbírka, na té se nejvíc podíleli turisté z Klatov, Domažlic a Plzně. Zbytek dofinancoval ústřední klub československých turistů,“ vypráví Václav Vetýška, který zpracoval historii chaty, jež byla pojmenována po Jaroslavu Matušovi, významném českém turistovi. Stala se vyhledávaným turistickým cílem, za první zimní sezónu navštívilo jen rozhlednu chaty přes pět tisíc lidí.

V roce 1938 po zabrání Sudet se chata ocitla na německém území. „Po válce se majetek vrátil klubu turistů, jenže hned po roce 1948 se všechno znárodnilo. Následovalo dlouhé období, kdy se na chatě dělo kdovíco,“ prozrazuje František Šanda, předseda klatovského klubu českých turistů.

V 90. letech byla chata na prodej a od ZKD Sušice ji koupila rodina Klášterkova, která zde působí dodnes. Chata v současnosti slouží pro ubytování turistů. K dispozici má 32 lůžek ve 13 pokojích. Její historii ke stému výročí nyní představují dvě výstavy. Jedna v muzeu v Železné Rudě, druhá přímo na Pancíři.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio