Chceš se stát hasičem? Přijď!

15. červen 2017

V Plzni pokračuje náborová kampaň Staň se dobrovolným hasičem. Město ji spustilo před rokem. Zájem pomáhat spoluobčanům v krizových situacích projevily desítky lidí. Dobrovolníci se mohou přihlásit i letos.

„Dělám to hlavně proto, abych mohl pomáhat ostatním. Studoval jsem požární obor a jednou jsem viděl plakát „Staň se hasičem“. Zašel jsem na daný sbor a už to bylo,“ vysvětluje dvacetiletý letošní maturant Dominik Tlustý, proč se loni přihlásil do kampaně a stal se plzeňským dobrovolným hasičem. Kromě něj nastoupilo k 16 dobrovolným jednotkám v Plzni dalších 34 nováčků, 25 z nich už absolvovalo přípravu, kde si vyzkoušeli, jak hledat osoby v zakouřeném objektu nebo hašení hořících pneumatik ve sklepě.


Jak se stát dobrovolným hasičem se zájemci dozví na www.stansehasicem.cz nebo na kterékoli požární stanici ve městě.

Podle šéfa dobrovolných hasičů v Plzni Vlastimila Maliny kampaň skutečně zafungovala. „Myslím, že kampaň byla úspěšná. V 16 jednotkách sboru dobrovolných hasičů, které zřizují jednotlivé obvody, máme po kampani zhruba 270 členů, což je ideální stav. Pracujeme s nejmodernější technikou, co je v republice dostupná a náš vozový park má přibližně 36 vozidel,“ uvedl Malina.

Kampaň letos pokračuje a cílí nejen na dospělé, ale i třeba na rodiče malých dětí, kteří pak dítě přihlásí do některého z požárních kroužků.

Sen být záchranářem

Důvodů proč se stát dobrovolným hasičem je mnoho, ty hlavní shrnul šéf dobrovolných sborů v Plzni Vlastimil Malina: „Základním motem je pomáhat bližnímu svému, to znamená pomáhat spoluobčanům v nouzi. Cílíme kampaní převážně na mladé lidi, ale nebráníme se ani těm zkušeným. Zveme všechny, kteří chtějí pomáhat, něco zažít a splnit si sen záchranáře.“

Existenci dobrovolných sborů na Plzeňsku i jinde vítá ředitel krajských profesionálních hasičů František Pavlas. „Je to základní, velmi důležitá složka Záchranného integrovaného systému. Jsou oblasti v Plzeňském kraji, kde profesionální hasiči dojíždějí naopak jako posilová jednotka. Dobrovolní hasiči provedou prvotní zásah a my jim přijedeme pomoci,“ vysvětlil Pavlas.

autoři: lum , jik
Spustit audio