Chicago: If You Leave Me Now

16. listopad 2021

Chicago je město, které mělo a stále má v historii a vývoji moderní hudby klíčový význam. Skupina, která se podle města pojmenovala, čekala na první místo v hitparádě deset let, i když byla komerčně i z odborného hlediska velice úspěšná.

Historie moderní hudby má počátek zhruba na konci devatenáctého století. Tehdy, vznikaly na jihu Spojených států první kapely hrající muziku, ve které se mísily vlivy hudby evropské s africkou. Z malých dixielandových souborů se koncem dvacátých let staly swingové orchestry, jejichž sláva vydržela až do začátku padesátých let. Ať už se tedy jednalo o malé, tradičně jazzové skupiny, nebo o tzv. big bandy, vedoucí úlohu v těchto ansáblech měly dechové nástroje.

S nástupem nové hudby, tedy rocku, právě v padesátých letech byly dechové nástroje v bigbeatových skupinách značně upozaděny. Na milost byl vzat snad jen saxofon. I když bychom v této i dalších dekádách našli rockové skladby, ve kterých dechy zazněly, vliv elektrické kytary byl jasný.

Zvrat nastal v letech šedesátých, která svou pestrostí a chutí objevovat nové obzory vynesla na výsluní popularity kapely, které do rockové kategorie sice spadaly, ale vliv dechových nástrojů v jejich zvuku byl jednoznačný. Zvláště dvě z nich byly v hudebním tisku často zmiňované. Blood, Sweat and Tears a Chicago.

Jazzrocková skupina Chicago vznikla v r. 1966 a v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let zásobovala hudební trh jednou úspěšnou deskou za druhou. Pak, že dechové nástroje jsou v big beatu opomíjené. Ale až po vydání deseti LP desek a sedmnácti singlů se jim v r. 1976 povedlo obsadit vrchol hitparády s baladou If You Leave Me Now.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio