Chinaski: Klára

24. březen 2023

Písničku Klára skupina Chinaski v roce 2000 původně natočila jako doplněk ke své desce. Vůbec jí nedávali šanci na úspěch, ale opak byl pravdou. Píseň strávila celý měsíc na výsluní a byla nejhranější skladbou českých rádií.

Víte, kdo jsou klarisky? Říká se jim chudé dcery svaté Kláry. Řád klarisek vznikl v Itálii roku 1212. Tehdy se osmnáctiletá Klára z Assisi rozhodla následovat příklad svého rodáka Františka a jeho druhů. Tajně opustila bohatý rodičovský dům a z rukou sv. Františka přijala chudý oděv. Klarisky chodí bosy, nejedí maso a nemají žádný majetek. Svatá Klára, patronka Assisi, klarisek, pradlen, pozlacovačů, výšivkářek, sklenářů a malířů skla je vzývána také jako ochránkyně slepých a při horečkách. Papež Pavel VI. prohlásil sv. Kláru za patronku televize.

O jedné Kláře – toto jméno znamená latinsky jasná - zpívá i Michal Malátný ze skupiny Chinaski. Dodnes nad ní krčí rameny. "V životě by mě nenapadlo, že se právě tahle píseň stane hitem. Ta píseň je jedno velké překvapení – nejdřív nás zaskočila svým úspěchem, potom cizojazyčností, aby z ní nakonec vyrostla punkerka. Inu, nevyzpytatelná ženská," říká Michal Malátný.

Píseň Klára napsal zpěvák Michal Malátný společně s bubeníkem Pavlem Grohmanem, který v roce 2008 tragicky zahynul na motorce.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.