Chipsy nikdy nebereme přímo ze sáčku, ale odebíráme na talířek a jíme dvěma prsty, radí mistr bontonu

Oblíbenou pochoutkou na návštěvě nebo na party jsou bezpochyby chipsy neboli smažené solené brambůrky. Víte, jak je jíst? Radí Ladislav Špaček.

Chipsy naštěstí nejsou pochutina, která by se konzumovala u stolu ve společenském prostředí. Jsou buď v sáčku nebo na misce v nějakém fast foodu, takže nepředstavují velký problém. Uchopíme je mezi dva prsty, palec a ukazováček, a to tak, abychom se zbytečně nedotýkali ostatních chipsů v misce. Možná, že s námi sedí u stolu někdo, kdo by si chtěl vzít také.

Na návštěvě si odebírejte příslušnou porci

Jestliže jsme na návštěvě, je to samozřejmě trochu jiná kategorie. Tam by každý měl dostat svoji misku nebo svůj talířek a z té velké mísy, ve které se chipsy nabízejí, si lžící přenést příslušnou porci na svůj talířek nebo do své misky.

Pokud si to hostitel zjednoduší a položí na stůl přímo velké pytle s chipsy, tak si odsypeme na svůj talířek. Potom se pohodlně usadíme v křesle, v levé ruce držíme misku, v pravé ruce vybíráme chipsy a můžeme je začít chroupat.

Ale je tu ještě jedna záludnost. Když konzumujeme chipsy v kině, mají takovou zvláštní akustickou dohru, to znamená, že slyšíme praskání, drcení chipsů zuby. Není vhodné tím rušit ostatní diváky, proto chipsy raději nekonzumujeme ani v kině.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo