Chirurgické oddělení v sušické nemocnici bude fungovat v jednodenním režimu

4. duben 2017

Oddělení chirurgie v nemocnici v Sušici začne od května fungovat v jednodenním režimu. Pacienty zde budou operovat v den nástupu a ti pak budou domů odcházet nejpozději za 72 hodin. Je to takový moderní směr v chirurgii, kdy pacienti netráví v nemocnici zbytečně moc času, což asi mnozí uvítají. Jedná se o trend, který u nás zatím není až tak moc rozšířený.

Jedním z důvodů zavedení jednodenní chirurgie je nedostatek chirurgů. Jednodenní chirurgie totiž není podle vedení nemocnice tak personálně náročná, jako klasická chirurgie. Na druhou stranu ale umožňuje rozšířit škálu operací a dokonce zavést i výkony, které se v Sušici aktuálně neprovádějí.

„Spektrum výkonů chceme doplnit o nové operace, které se tady v regionu nikde nedělaly, například operace prsní, ortopedické či urologické. Jako další chceme provést renesanci výkonů, které se zde dříve dělaly, ale dnes už se tu neprovádějí. To jsou operace gynekologické nebo žil dolních končetin. Takové ty základní výkony, které by se měly dělat, ale my je víceméně neděláme,“ potvrdil ředitel nemocnice Martin Straka.

Zleva ředitel nemocnice Martin Straka a nový primář chirurgie Vojtěch Černý

Jednodenní chirurgie bude fungovat v režimu plánovaných operací

Půjde o laparoskopické, tedy miniinvazivní zákroky. Například operace žlučníku, tříselné kýly, křečových žil, hemeroidů nebo menší zákroky v lokální anestezii. V rámci jednodenní chirurgie se nemocnice zaměří výhradně na plánované operace.

Úrazovou a akutní chirurgii převezmou nemocnice v okolí, například v Klatovech nebo ve Strakonicích. Kterých případů se to týká, vysvětluje primář chirurgického oddělení Vojtěch Černý: „Jsou to hlavně zákroky na kostech. Nebude tu úrazová chirurgie ani akutní chirurgie jako například zánět slepého střeva, uskřinuté kýly nebo záněty žlučníku.“

Nemocnice v Sušici má 160 lůžek a více než 200 zaměstnanců. Měsíčně tady provedou zhruba 45 operací a z toho je přibližně polovina plánovaných výkonů. Chirurgická ambulance bude v Sušici v provozu dál, a to každý den od osmi do dvaceti hodin.

autoři: en , jik
Spustit audio