Chodské koláče na pouť už se pečou

Víc než tunu tvarohu spotřebuje letos majitelka Bořické pekárny na výrobu chodských koláčů. I když letošní Chodské slavnosti budou kvůli koronaviru trochu omezené, koláče tady najdete.

Letošní Chodské slavnosti začnou už tuto sobotu. Budou ale omezené preventivními opatřeními proti koronaviru. Hrát a zpívat se bude především virtuálně. A jelikož je zrušen i staročeský jarmark, bude těžší objevit i místo, kde můžete ochutnat chodský koláč.

Letos napečou jen třetinu koláčů

V pekárně v Bořicích vloni napekly pekařky na Chodské slavnosti více než 10 tisíc koláčů. Letos tu očekávají mnohem skromnější rok. Jak řekla majitelka pekárny Marie Vondrovicová, letos vyrobí asi třetinu toho, co minulý rok.

I tak musela pekařka nakoupit úctyhodné zásoby surovin. „Potřebujeme 120 desetikilových kbelíků s tvarohem, což je víc než tuna tvarohu, potřebujeme 500 kilo mouky a 500 vajec. I když se letos Vavřinecká pouť musí obejít bez prodejních stánků, koláče bude paní Vondrovicová prodávat přímo v pekárně a také ve své prodejně v Domažlicích. „Před prodejnou budeme mít ještě stánek,“ uvedla.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio