Chodští muzikanti prožívají smutek

3. červen 2014

Kde zní dudy, tam je vždycky veselo. O to smutněji je, když do muzikantského nebe odejde oblíbený dudák. A co víc – za jediný měsíc hned dva.

Smutek zavládl mezi milovníky chodské lidové muziky, když se do světa rozletěla zpráva, že dudák a vedoucí Mrákovské dudácké muziky Vlastimil Dřímal 29. dubna podlehl své těžké nemoci. Krátce po něm ho do muzikantského nebe následoval další chodský dudák František Danihelka z Klenčí pod Čerchovem.

Advokát s muzikantskou duší

Vlastimil Dřímal vyrůstal v rodině, kde k lidové písni nebylo nikdy daleko. Dudám a dudácké muzice se věnoval od deseti let po celý život. Výjimkou bylo jeho studium práv a krátký pobyt v severozápadních Čechách, kam ho zavedly jeho pracovní (advokátní) povinnosti. Jeho jméno je ale nerozlučně spojeno především s Chodským souborem Mrákov.

S Mrákovskou dudáckou muzikou hrál Vlastimil Dřímal víc než třicet let, od roku 2001 byl i jejím kapelníkem. Pro mrákovský soubor vytvořil několik hudebně-tanečních pásem a upravil nespočet chodských písniček. Z jeho neúnavné činorodosti ho vytrhla až v loni na jaře zákeřná nemoc, které po dlouhém statečném boji bohužel podlehl. Nikdo netušil, že jeho letošní veselé účinkování v nahrávce pořadu „U muziky s Plzeňáky“ v Českém rozhlasu Plzeň je jeho posledním veřejným vystoupením.

Do Klenčí je cesta…

Dudák, zpěvák a vypravěč František Danihelka se narodil v roce 1947 v Klenčí pod Čerchovem. V roce 1960 se začal učit hrát na dudy u Bohumila Krause (poté u Jakuba Jahna a Jiřího Konrádyho), o rok později už vyhrával s dudáckou muzikou při Základní škole a národopisným souborem v Klenčí. Když se v roce 1972 se stal důstojníkem Pohraniční stráže, ani tehdy dudáckou muziku neopustil. Ihned po svém nástupu založil s vojáky základní služby v Poběžovicích dudáckou kapelu, která za svoji činnost získala i čestné uznání ministra kultury.

Přestože se František Danihelka v pozdějším věku odstěhoval do Prahy, na své rodné Chodsko nikdy nezapomněl. Rád se vracel, aby si zahrál s nejrůznějšími chodskými kapelami a také nechyběl snad v žádném pořadu Chodských slavností v Domažlicích. Teprve v posledních letech, kdy prodělal nejednu mozkovou příhodu, musel své návštěvy na Chodsko ze zdravotních důvodů omezit. 10. května však nakonec svůj boj se zákeřnou nemocí také prohrál.

Oba muzikanti byli výraznými a oblíbenými chodskými osobnostmi. Jejich dudácké umění opakovaně zachytily rozhlasové mikrofony a snímky zůstávají pečlivě uchované v rozhlasovém archivu. Ve Špalíčku lidových písní 3. června 2014 na své dudácké kamarády zavzpomínal Josef Kuneš.

Poslechněte si záznam tohoto pořadu, pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.