Chris De Burgh: Lady In Red

15. říjen 2022

Cesta Chrise De Burgha za slávou byla složitá. Narodil se v Argentině, kde jeho otec působil jako diplomat. Rodina poté odcestovala do Afriky. I zde jeho otec působil v diplomatických službách a také jako zemědělský inženýr. Unaveni věčným cestováním se nakonec usídlili v Irsku, kde koupili zámek ve značně zchátralém stavu, ze kterého nakonec udělali hotel.

Hotel byl začátek zpěvákovy kariéry, neboť zde svým zpěvem bavil hosty. V sedmdesátém čtvrtém roce podnikl první profesionální kroky na hudební scéně, když účinkoval na turné skupiny Supertramp a v následujícím roce natočil první singl. Kritika ho ohodnotila kladně, ale hitparády se zachovaly chladně. Jako člověk zvyklý na cestování se vypravil do světa. I když okruh jeho fanoušků se stále zvětšoval, v Anglii a v Americe ne a ne prorazit. Ale v Brazilii se jeho album Flyng udrželo na prvním místě 17 týdnů.

Dalšího výrazného úspěchu dosáhl kupodivu v Norsku, kde se jeho LP Eastern Wind stalo po Abbey Road skupiny Beatles druhým nejprodávanějším albem v historii místního gramofonového průmyslu. Dalším státem, kde si všimli jeho zvláštně zabarveného hlasu, byla Kanada. Po té už se stal hvězdou celosvětového formátu.

V létě r.1986 vydal Chris De Burgh svůj dvacátý čtvrtý singl Lady In Red. Skladba se dostala na vrcholek hitparády a LP Into The Light osadilo druhé místo. Balada Lady In Red vzbudila mezi odborníky rozporuplné reakce, ale mezi jeho fanoušky je velice oblíbená.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.