Chris Norman a Suzi Quattro: Stumblin In

11. březen 2021

Psaní písní může být snadné, ale je neuvěřitelně těžké to udělat dobře, prohlásil v roce 2000 Mike Chapman, jeden ze slavné producentské i autorské dvojice Chinn a Chapman.

Jedno české přísloví říká, že více hlav více ví. Stoprocentně to platí v populární hudbě - tam je téměř nemožné prorazit bez dobrých přátel nebo dobrého autorského týmu. Kdo tuhle pravdu pochopí, nemůže neuspět – autorský nebo producentský tým se o něj dobře postará. Takovým byl svého času britský tandem Nicky Chinn a Mike Chapman. Psali třeba pro skupinu Sweet, která počínaje skladbou Funny Funny získala v letech 1971- 1975 jedenáct zlatých singlů s tzv. bubblegumovými písničkami. Silná autorská a producentská dvojka Nicky Chinn a Mike Chapman sázela na slogany a opakované refrény, jednoduché melodie a výrazný úderný rytmus. Ze Sweet sice udělali přepychové loutky, které měly nadiktováno téměř vše, od oblečení po způsob pódiové prezentace, ale byli slavní.

Dvojice Nicky Chinn a Mike Chapman v sedmdesátých letech vyslala do hitparád desítky hitů, které vznikaly velmi často přes no. Jejich jediným účelem byl úspěch a z toho plynoucí příjmy. Ve slunci jejich přízně se později hřála i americká zpěvačka a baskytaristka Suzi Quatro. Nicky Chinn a Mike Chapman se sešli v roce 1970, definitivně se rozešli v roce 1983. Jejich výrobní tajemství zkoušeli odhalit další, dá se ale s jistotou říci, že v tak krátkém čase nezaznamenala takové úspěchy žádná jiná producentská i autorská sestava. Uměli ale také pohladit příjemnými duety. V roce 1978 se o tom přesvědčili fanoušci Chrise Normana a Suzi Quattro.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.