Christie: San Bernadino

12. červenec 2023

Na začátku 70. let neexistovala u nás diskotéka, kde by alespoň jednou za večer DJ nepustil skladby Žlutá řeka nebo San Bernadino od skupiny Christie.

Jednou z nejslavnějších skladeb r. 1970 se stala písnička Yellow River v podání britského tria Christie. Skladba, jako by se svým stylem a atmosférou snažila ještě zachytit šedesátá léta. Na prahu sedmdesátých let, kdy se rozpadli Beatles, se o slovo hlásily četné změny, nové žánry a s tím nové skupiny, vydali Christie ještě několik dalších singlů, z nichž nejvýraznějším snímkem byl hit San Bernadino. Zatímco Yellow River se stal jedničkou ve 26 zemích a prodalo se ho více než dvacet milionů kopií a obdržel mnoho hudebních cen, singl San Bernadino tak úspěšný nebyl.

Dá se ovšem, s trochou nadsázky povědět, že do uší tuzemských posluchačů se dostal intenzivněji, díky české verzi Milana Chladila. Kapela Christie se ale mohla v té době i u nás pochlubit slušným renomé díky tomu, že ve známost vešlo jejich vystoupení v r. 1970 v Polsku na Mezinárodním písňovém festivalu v Sopotech. I když se jednalo o koncert mimo soutěž, vydala gramofonová firma Polskie nagrania se skupinou Christie LP desku. Byl o ní takový zájem, že se lisovaly nové a nové náklady až počet dosáhl půl milionu.

V letech 2008 a 2012 vydal Jeff Christie dvě retrospektivní dvojalba. Šlo o sbírku nevydaných písní a demo snímků, které kritika i po letech kladně ohodnotila.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.