Chuck Berry: Johnny B. Goode

Výrazné charizma, magnetický projev a expresívní hlas, to vše charakterizuje legendu rokenrolu Chucka Berryho. Ve svém rodném městě, v Saint Louis, má sochu a nositel Nobelovy ceny Bob Dylan o něm prohlásil, že je „Shakespearem rokenrolu“. Chuck Berry byl ale tak uznávaným hráčem a skladatelem, že získal i čestnou přezdívku profesor rokenrolu.

Chuck Berry je mnohými považován za jediného krále rokenrolu. Hrál ho přes šedesát let. Byl černošsko – indiánského původu. V roce 1985 obdržel cenu Grammy za celoživotní přínos a o rok později uveden do rokenrolové síně slávy. Jmenoval se Chuck Berry.

Tento klasik rokenrolu, kytarista, zpěvák a skladatel, vlastním jménem Charles Edward Anderson Berry, dosáhl maximálního účinku svých textů napůl mluvenou intonací. V šedesátých letech se stal vzorem pro nové anglické beatové kapely. Od mládí prý byl velmi podnikavý a stihl toho spoustu najednou - odbýt si pobyt v polepšovně za jakousi krádež, vyučit se v kadeřnictví a kosmetice, občas hrát na kytaru, pracovat u výrobní linky v továrně na automobily.

Důležitým tématem jeho písniček se staly životní rekvizity tehdejšího typického Američana: škola, dospívání, zaměstnání, auta, meziměstské telefonování, rokenrol a dívky. Kompilace písní Chucka Berryho Box Set z roku 1988 obdržela Grammy. Hudba Chucka Berryho je slyšet v mnoha filmech, například v Pulp Fiction a v některých si dokonce zahrál.

Během svého života získal všeobecné uznání a nejrůznější hudební i jiná ocenění, například i čestnou přezdívku profesor rokenrolu. Když americký Národní úřad pro letectví a vesmír vyslal v roce 1977 do vesmíru sondy Voyager I a II, umístil na palubu i měděnou desku s nahrávkami, které mají vysvětlit případným mimozemšťanům i pozemskou hudbu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio