Chystá se dudácké dostaveníčko v Rokycanech

14. duben 2022

Dudy a dudáci je název tradičního hudebního setkání, které se každoročně koná v Rokycanech díky souboru Rokytka. Letos – v sobotu 23. dubna – proběhne již 20. ročník.

Obal knihy Rokycansko a Plzeňsko v lidových písních, pověstech a zvykosloví ze sbírky Martina Kozáka

Akce sestává z dopolední dudácké dílny v rokycanské městské knihovně, kterou povede vynikající muzikant a zpěvák Václav Švík. O dílnu byl ze strany mladých muzikantů velký zájem a její kapacita je už naplněna. Pro širokou veřejnost je určen odpolední program. Ve 14:30 začne v obřadní síni Městského úřadu v Rokycanech slavnostní prezentace publikace Zdeňka Vejvody „Rokycansko a Plzeňsko v lidových písních, pověstech a zvykosloví ze sbírky Martina Kozáka“, kterou společně vydaly spolek Folklor Plzeň a rokycanská Rokytka, za podpory Plzeňského kraje a Města Rokycany. Hudební doprovod zajistí kapely Rokytka a Rokytí z Rokycan.

Rokycanský učitel

Martin Kozák (1861–1924) byl rodákem ze Skvrňan, po studiích působil jako učitel v Chrástu a Tymákově a pak dlouhá léta vyučoval na chlapecké měšťanské škole v Rokycanech. Byl výjimečně jazykově nadaný. Uplatnil se jako spisovatel pro mládež, odborné práce publikoval zejména z oboru pedagogiky a národopisu. V 90. letech 19. století se zapojil do příprav slavné Národopisné výstavy českoslovanské, která s velkým úspěchem proběhla v Praze v roce 1895. Při této příležitosti na rokycanském a plzeňském venkově sbíral lidové písně, říkadla, pověsti a popisy lidových zvyků a obyčejů. Jeho zápisy jsou souborně publikovány poprvé a jistě zaujmou všechny zájemce o lidovou kulturu našeho regionu.

Jednadevadesátiny A. Konrádyho

Na křest knihy naváže – kvůli covidu o rok opožděná – hudební gratulace k devadesátinám dudáka, zpěváka a velké osobnosti chodské lidové hudby, Antonína Konrádyho. Posluchači se mohou těšit na malé ohlédnutí za jeho muzikantským životem a samozřejmě zahraje i legendární Konrádyho dudácká muzika z Domažlic.

Dudy a dudáci

Právě Antonín Konrády, pokračovatel slavného chodského rodu, spolu s rozhlasovým redaktorem, hudebním skladatelem a folkloristou Zdeňkem Bláhou v roce 1955 iniciovali vznik kapely, která v mnohém navázala na bohaté hudební tradice kraje pod Čerchovem, v tom nejlepším slova smyslu je rozvinula a proslavila chodskou hudbu nejen v tehdejším Československu, ale i v dalekém zahraničí.

Organizátoři se po roční pauze těší na setkání 23. 4. od 14:30 na rokycanské radnici!

autor: Zdeněk Vejvoda | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio