Chystá se oprava chátrající kaple Andělíček nad Sušicí

16. červen 2020 13:00

Sušický Andělíček volá o pomoc. Kaple Anděla Strážce je dominantou a symbolem Sušice. Vznikla v 17. a dostavěna byla v 18. století, kdy dostala současný čtvercový půdorys. Kapli nechaly postavit dvě místní ženy jako poděkování Bohu za ochranu města při morové nákaze. Připomíná také místo, kde měl strážný anděl zachránit chlapce, kterého ohrožoval had. Andělíček je oblíbený výletní cíl, s vyhlídkou na město.

Skupina místních nadšenců se rozhodla oslovit všechny, kteří mají toto místo rádi. S jejich pomocí chtějí Andělíček opravit. „Andělíček je vidět ze všech stran. Když člověk přijíždí třeba od Klatov, první co vidí je Andělíček. Pro mě je to maják. Já se na něj dívám z okna, vidím ho každý den,“ řekl známý šumavský obnovitel kaplí Čeněk Šebesta.

„Fasáda dožila, na té to je nejvíce vidět. Některé opravy, které zde proběhly, nebyly úplně kvalitní. Zeď je vlhká, střecha je spravovaná z různých materiálů. Povětrnostní podmínky jsou tu drsné. Po každém velkém větru je popadaná břidlice na zemi. Určitě tam bude i zatékat,“ popsal současný stav kaple Šebesta. Podle jeho odhadů bude rekonstrukce střechy stát 2 miliony, další 2 miliony si vyžádá fasáda. „Myslím, že peníze jsme schopni postupně vybrat. Ale lidi mi to rozmlouvají a chtějí, abychom zažádali o dotaci,“ dodal.

Každý má svého anděla strážného

„Já si velmi vážím toho, že iniciativa vznikla od místních. Farnost je podpoří finančními dary i modlitbou,“ slíbil sušický farář Marek Donnerstag. „Je to důležité poutní místo, které má svůj velký význam pro Sušici i okolí. Je spojené s vírou, že každý člověk má svého anděla strážného,“ vysvětlil.

Na opravu Andělíčku mohou lidé přispět každou první neděli v hlavním sušickém kostele sv. Václava, příspěvek mohou dárci poslat také na speciální bankovní účet. Na opravu půjde také výtěžek z benefičního prodeje speciálních triček. Přispět na střechu a fasádu mohou lidé i přímo na Andělíčku. Už letos v létě tam chtějí dobrovolníci pořádat pravidelné nedělní prohlídky a v budoucnu i třeba koncerty.

„Chceme, aby vešlo do povědomí, že je to otevřené lidem, že to není jenom nějaká hezká stavbička na kopci, že to bylo postaveno kvůli lidem, aby tam chodili,“ řekl Čeněk Šebesta, který chce, aby alespoň částečné opravy Andělíčku začaly co možná nejdříve.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio