Čirůvku májovku spolehlivě poznáte podle silného moučného aroma

20. květen 2023

Májovka je masitá houba s širokým použitím, chuťově vyniká třeba ve smetanové omáčce. Vařením netmavne, zůstává bílá.

Houby letos rostou v období, ke kterému patří, a to díky jarním dešťům. Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň, vyzdvihuje jako hlavní jedlou houbu května čirůvku májovku, kterou snadno určíte. Roste v trávě v zahradách a parcích, na okrajích lesů pod listnáči a v křovinách. Vedle moučné vůně, jaké jsou hlavní poznávací znaky čirůvky májovky? A záměna se kterou jedovatou houbou u ní hrozí?

O starostech českých včelařů s dovozem matek legálně neuznaných plemen včel hovoří Ladislav Toman, učitel včelařství, místopředseda okresní organizace Českého svazu včelařů v Klatovech a majitel vyššího šlechtitelského chovu včely kraňské v Nýrsku. Proč je podle něj nutná změna pravidel a zpřísnění legislativy?

Hromadění věcí vám může přerůst přes hlavu natolik, že se stane hygienickým a požárním bezpečnostním rizikem. Pokud nejste věcmi přímo zavaleni, orientujete se v nich, používáte je, nebo vám nějak zpříjemňují život, je naprosto v pořádku je mít a třeba i trochu syslovat. Horší je, když už jde o chorobné hromadění. Na průvodkyni laskavým minimalismem Marcelu Janskou se s prosbou o pomoc obracejí většinou blízcí lidí s tímto problémem. Má pro ně nějaké řešení?

Zveme např. na přednášku Štěpánky Kadlecové Po stopách vlků krušnohorských 23. 5. v Městské knihovně Sokolov, na Burzu zahradnických přebytků 26. 5. ve Švihově, na dostředný turistický pochod Krajem léčivých vod s cílem v obci Prameny 27. 5. a na Výstavu kosatců a okrasných česneků 2. - 4. 6. v Janovicích nad Úhlavou.

Bylinky pro játra a žlučník doporučuje fytoterapeutka Monika Šedivcová. Jejich společným jmenovatelem jsou hořčiny. Máte steatózu jater? Abyste do budoucna zabránili dalším komplikacím, je nutné proces ztukovatění jaterní tkáně zastavit. Znamená to upravit stravování, hýbat se a pomoci mohou právě i léčivé byliny.

Také už jste si letos upekli rebarborový koláč? Rebarbora k tomuto období patří, asi všichni ji známe a řada z nás i využívá jako sezónní zeleninu. Ne každý ale ví, že je to také léčivka. Její účinky představuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio