Čisticí polévka z bílé ředkve
podle paní Lenky Rojíkové.
Suroviny:
houby shiitake
mořská řasa kombu
bílá ředkev
sójová omáčka
čerstvý zázvor
Postup:
Do studené vody dáme vařit houby shiitake – použijeme vždy jen 1 klobouček houby na osobu - a kousek mořské řasy kombu. Vývar vaříme zhruba 20 minut. Potom houbičky shiitake vyndáme, nakrájíme na drobno a opět je vrátíme do polévky. Dále do vývaru přidáme na sirčičky nakrájenou ředkev a polévku „osolíme“ kvalitní sójovou omáčkou. Polévku ještě vaříme asi 7 minut a hotovou ji dochutíme šťávou z čerstvého zázvoru. Polévku servírujeme zhusta posypanou čerstvými zelenými natěmi.
Příprava zázvorové šťávy:
Zázvor na jemno nastrouháme a v ruce z něj šťávu vymačkáme přímo do jídla. Zázvorovou šťávu již v jídle nevaříme.
Účinky:
Bílá ředkev (daikon) má velice dobré pročišťovací schopnosti a umí odbourávat dlouhodobé usazeniny v těle. V kombinaci s léčivými houbičkami shiitake a zdraví prospěšným zázvorem je ideálním pokrmem, který pročistí a ozdraví naše tělo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka