ČRo Plzeň slaví 65. výročí otevřením muzea

5. květen 2010

Přesně před pětašedesáti lety v posledních dnech druhé světové války se začala psát historie Českého rozhlasu Plzeň. Ke svým narozeninám otevírá plzeňské studio unikátní Rozhlasové muzeum. Jde o jediné rozhlasové muzeum u nás, které sídlí v budově rozhlasové stanice. Jeho návštěvníci tady mohou spatřit na 160 exponátů z historie i současnosti rozhlasové práce.

Samotná plzeňská rozhlasová budova je architektonický skvost, byla totiž postavena podle projektu pro specifické rozhlasové potřeby své doby - stavba byla dokončena v roce 1953. Současnost už má na rozhlasovou práci jiné požadavky a tak například architektonicky zajímavé interiéry někdejšího vysílacího pracoviště zůstaly nevyužity. Postupně uzrával nápad a 65. výročí vysílání bylo správným impulsem pro vznik Rozhlasového muzea.

Bývalé vysílací pracoviště se začalo měnit v galerii historických přístrojů, nahrávací a záznamové techniky, reportážních magnetofonů, mikrofonů, nosičů zvuku i dobových radiopřijímačů a dalších technických zajímavostí. Expozici doplňují autentické fotografie např. z let 1945, 1953 nebo 1968 a zvukové záznamy historických událostí, ve kterých sehrál plzeňský rozhlas důležitou úlohu.

Celkový pohled na prostor R...

Při realizaci muzea pomáhali i bývalí rozhlasáci, přátelé, kolegové z ostatních rozhlasových stanic, lidé ze Západočeského muzea i soukromí sběratelé.

Logo

Od 5. května je Rozhlasové muzeum na náměstí Míru v Plzni přístupné veřejnosti, zatím jen ve všední dny a pro organizované skupiny, vždy po předchozí telefonické domluvě.

autor: lvá
Spustit audio