Cyklisté se už projíždějí po nové stezce mezi Plzní a Chrástem

28. květen 2024 10:30

Plzeňský kraj dokončil cyklostezku na části bývalé železniční trati vedoucí z Plzně přes Chrást do Prahy. Úsek dlouhý zhruba pět kilometrů vede nad údolím řeky Berounky z Bukovce do Chrástu. Teď už po něm jezdí první cyklisté.

Nová cyklostezka z Chrástu do Plzně

Přes pět let ležel bez využití sedmikilometrový úsek bývalé hlavní železniční trati mezi plzeňskou částí Doubravka a Chrástem u Plzně. Vlaky po ní přestaly jezdit v prosinci 2018. Správa železnic nechala vytrhat kolejnice a po dlouhých jednáních Plzeňský kraj získal do svého majetku zdarma pozemky a také těleso bývalé trati z Chrástu do Chlumku. Na začátku letošního roku se vybraná firma pustila do přestavby opuštěné trati na cyklostezku. Teď už je hotovo a po stezce se projíždějí první cyklisté.

Cyklostezka je v provozu

„Udělali jsme kompletní povrch z asfaltobetonu, krajnice ze štěrkodrtě, betonovou opěrnou zeď, nový zádržní systém, odpočívky, protihlukovou stěnu a opravili jsme mostní římsy v celém úseku,“ popisuje Milan Hakr, ředitel zhotovitelské firmy. Vybudování cyklostezky stálo 36 milionů korun. 85 procent uznatelných nákladů bylo nicméně čerpáno z Evropské unie. Cyklostezka navazuje na cyklotrasu směrem na Radnicko, druhá větev představuje napojení na hlavní cyklostezku CT3 směrem na Prahu.

Město Plzeň nyní připravuje stavbu zbylého úseku z Bukovce až do Doubravky. „Jedná se o 1,5 kilometru dlouhý úsek. Máme už vysoutěženého zhotovitele a přiznanou dotaci a ještě v letošním roce bychom chtěli stavbu dokončit,“ říká náměstek plzeňského primátora Aleš Tolar. Tato stezka by měla být 6,5 metru široká a je v plánu na ní oddělit prostor pro cyklisty a pěší.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio