Cyklorádio: Jízda a předjíždění na cyklostezce pro pěší a cyklisty

8. červen 2016

Stezek pro pěší a cyklisty přibylo, provozu na nich také. Jaká na nich platí pravidla pro cyklisty a jaká pro chodce či in-line bruslaře?

Pravidla pro po pohyb po stezkách existují, ale lidé je moc neznají. Hlavně chodci. Když se k nim pak zezadu blíží cyklista, který není slyšet, leknou se ho, nebo mu dokonce skočí do cesty. Přitom je to jednoduché: Na cyklostezce pro pěší a cyklisty se jezdí či chodí vpravo. A to platí pro cyklisty, pro chodce, včetně těch s kočárky a se psy, ale i pro in-line bruslaře. Řídíme se stejnými pravidly, jako když jedeme po silnici, tedy jet či jít vpravo, předjíždět pak zleva.

Právě na smíšených stezkách, jak se těm se společným provozem cyklistů i chodců často říká, jsou místa, kde cyklista využije zvonek. Tedy pokud ho na svém kole má, i přesto že u nás aktuálně není součástí povinné výbavy kola. Problém ale nastává, když narazíte na někoho, kdo se pohybuje se sluchátky na uších. Ten neslyší ani vás ani váš zvonek. To pak nezbývá než co nejvíce předvídat a podle situace přizpůsobit rychlost jízdy. Cyklostezky i stezky pro pěší cyklisty u nás totiž bílou přerušovanou čáru, jaká bývá na silnicích uprostřed, často nemají. Většinu těch, co se po stezkách pohybují, to pak svádí jet nebo jít prostředkem. Snáze pak dochází ke kolizím. V místech, kde na stezce bílá střední přerušovaná čára je, je i hustý provoz plynulejší a bezpečnější.

Na frekventovaných stezkách hrozí cyklistům střet s chodci s kočárky a se psy

Jak jezdí po smíšených stezkách cykloprůvodkyně Radka Žáková si poslechněte v dalším díle Cyklorádia z Plzně.

Příště: Přejezd pro cyklisty:  Jak ho poznáte. Kdy můžete jet a jak. Kdy bystě měli při křížení komunikace naopak slézt z kola. Jak se na něm míjet.

autor: Radka Žáková
Spustit audio