Ďábelský špíz
podle Václava Pacha, šéfkuchaře v Pivovarském dvoře v Plzni-Černicích
Suroviny na 4 porce :
600g vepřové krkovice
2 cibule
100g slaniny
1 nožičku pikantní klobásy
chilli
sůl
1 konzervu fazolí v rajčatové omáčce
trochu worčestru
petrželku
olej nebo vepřové sádlo
Postup:
Krkovičku nakrájíme na plátky, rozklepeme pěstí nebo jemně paličkou a potom
nakrájíme na kostky. Osolíme, okořeníme chilli a zakápneme olejem.
Slaninu nakrájíme na proužky a kostičky tak, aby se daly napíchnout na špíz.
Cibuli rovněž pokrájíme na kousky, klobásu na kolečka.
Střídavě ingredience napichujeme na špejli nebo grilovací jehlu a necháme
15-20 minut odstát.
Rozpálíme olej nebo vepřové sádlo a špízy opečeme z obou stran (trvá to
10-15minut).Potom špízy z tuku vyjmeme na talíř a přikryjeme pokličkou, aby zůstaly
teplé.
"Zbytky" z ingrediencí (klobása, maso, cibulka) posekáme nadrobno a hodíme
do výpeku, orestujeme, přidáme chilli, konzervu fazolí s rajčaty a
worčestr. Špízy vložíme do pánve aby "dotáhly", nakonec posypeme
petrželkou.
Přílohy: bílé pečivo, kmínový chléb nebo různé bramborové přílohy, např.bramboráčky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.