Další úsek obchvatu uleví řidičům i  obyvatelům v Plzni-Černicích

Osmý plzeňský obvod Černice bude klidnější a bezpečnější. Díky novému obchvatu se vozidla dostanou od Obchodního centra Olympia k bývalé černické cihelně a dále na bývalou vojenskou silnici II/180, která v současnosti nahrazuje prostřední rozdělaný úsek obchvatu Plzně. Nová silnice je 1,4 kilometru dlouhá, stála 160 milionů korun. Z obce by měla odvést stovky vozidel.

Uleví se tedy hlavně řidičům, kteří jedou směrem na Klatovy nebo na Dobřany. V současnosti využívají při cestě ze Slovan Koterovskou třídu, z ní vjedou na část dálničního obchvatu a pak sjedou na tu zmíněnou vojenskou silnici. Teď už budou moci jet po Nepomucké třídě až ke kruhovému objezdu u Olympie, pak vjedou na obchvat Černic a pak na vojenskou silnici, která spojuje Starý Plzenec a Dobřany a vede ke klatovskému přivaděči. Obyvatelé Černic ale pocítí změnu až později. Až se totiž příští rok zprovozní i prostřední úsek obchvatu Plzně s tunelem, a obchvat tak bude kompletní. Vojenská silnice se od něj úplně oddělí. Kdyby pak neexistoval černický obchvat, musela by auta jezdit přes Černice Štefánikovou ulicí a ulicí k Cihelnám, která byla dodnes uzavřená.

Dálnice

Obchvat Černic se začal stavět loni v srpnu a měl být hotový letos v červenci, zprovoznění se ale zdrželo kvůli kolaudaci a žádosti o uvedení do předčasného užívání. Stavba byla financována z 85 procent ze Státního fondu dopravní infrastruktury, částečně z půjčky od Evropské investiční banky, zbytek doplnilo město Plzeň. Za městské peníze se postavily chodníky, pouliční osvětlení a zálivy zastávek.

autor: kos
Spustit audio