Dana Soukupová z Ostromeče propadla drátenictví

13. květen 2019 14:45

Věšáky s motivem srdíčka, mísy, staré lžičníky nebo podložky pod žehličky. To všechno vyrábí z černého drátu Dana Soukupová z Ostromeče na Domažlicku.

Před patnácti lety Dana Soukupová z Ostromeče na Domažlicku začala pracovat s černým, žíhaným drátem. Navštívila kurz, nakoupila knihy a postupným zkoušením a usilovnou prací se vypracovala na nejznámější drátenicí na západě Čech. Získala řadu ocenění, jako poslední titul Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje. Danu Soukupovou můžete potkat na řemeslných akcích a jarmarcích, kde svoje výrobky předvádí. Drátenickou tvorbu prezentuje také v Galerii drátenictví. „Dřív jsem měla všechno v krabicích, a když chtěl někdo ukázat výrobky, tak jsem na to neměla místo. Pronajali jsme si proto od obce malý obchod, takže tady mám vystavené výrobky a pracuji tady,“ popsala drátenice.

Zájem o tradiční české řemeslo by chtěla paní Soukupová šířit, zájemcům proto ráda prozradí něco ze svého umu. „Kdo chce, může se podívat, jak se co dělá a něco si sám vyzkoušet.  Já nejradši dělám klasickou drátenickou práci, kdy se na mísy a talíře dají dělat různé oplety, pak se dělají také různé lžičníky, věšáky, podložky pod žehličku. Ráda dělám také věšáky ve tvaru srdíček, to je klasický drátenický výrobek, který se a je stále oblíbený,“ dodala. Kromě práce na zahradě ráda maluje, nejvíc krajinky nebo zátiší. V ateliéru dělá drátenici společnost pes Rex a někdy i kamarádka, se kterou společně malují.

V rodině paní Soukupová pokračovatele nemá, ale od ledna 2020 by chtěla pořádat kurzy. Konkurence se totiž nebojí, podle ní má každý dráteník svůj styl a její výrobky už znalci poznají. „Bylo by to drátování pro začátečníky a poté i náročnější výrobky, snad by se našli lidé, které by to zaujalo a pokračovali by v tradici,“ uzavřela.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio